ММА боецът Георги Валентинов: Смачкаха ми кариерата

Нелепо ми прекратиха договора с "Белатор"

Кой е той

Расисткият скандал от мача България - Англия разклати ММА боеца Георги Валентинов, но той е готов да се завърне в клетката. Пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" 29-годишният старозагорец е безкрайно откровен за всичко, което му се случи през последните няколко години. Валентинов ще разкрие защо договорът с "Белатор" беше прекратен и кога отново планира да се бие.

- Георги, много фенове се питат къде се загубихте? Минаха 20 месеца от последния ви мач.

- Най-важното, слава на господа, е, че съм почти на 30 години и нямам нищо счупено. Не съм боледувал от тежка болест. Паузата дойде след канселирането на договора ми с "Белатор". След отказ от такава голяма организация съответно почти никоя друга не проявяваше интерес към мен. Важното е, че се възобнови диалогът с "Белатор", тъй като доста нелепо ми прекратиха договора. Виновен без вина. Никъде не съм обвинен, не съм задържан или пък да имам някакво дело за расизъм. От цялата суматоха имам създаден само един-единствен протокол за това, че на официален мач нямам право да си прикривам лицето. В него никъде не пише думичката "расизъм". Но доброжелателите в България изпратиха на най-известния спортен журналист Карим Зидан какво прави Георги Валентинов в крайнодясна расистка организация. Бил съм част от тази организация, но тя не е нито крайнодясна расистка, нито ксенофобска или каквато и да е. Това са пълни измишльотини. Той съответно подава сигнал към "Белатор". Собствениците са тъмнокожи, убедени против расизма. Само получили това нещо, без да се интересуват от подробности, ми казаха, че ми канселират договора. Нелепо! Аз съм мъжкар и ако бях се поддал на останалите фенове по трибуната да жестикулирам по някакъв начин, да употребявам непристойни думи, щях да застана с моето име. Да кажа: "Подведох се, виках, жестикулирах. Това е моето наказание!". Но вътрешно в себе си и пред Господ знам, че съм невинен. Никога не бих си позволил да обидя противниковия отбор, тъй като аз съм боец и съм гостувал в чужбина. Знам какво е да играеш срещу противник от друга раса в неговата държава. Винаги с моите съперници, които са идвали тук - последният ми мач беше срещу тъмнокож - имам само спортсменство, феърплей и приятелство извън ринга.

- Става дума за мача България - Англия, след който имаше скандали за расизъм. Какво се случи на самия двубой?

- Знаете ли кое е най-лошото тогава? На мой приятел заведението е на "Витошка". Изпотрошиха го цялото. Друг чужденец умря от предозиране от наркотици и алкохол. Изпотрошиха седалките. Това нещо никъде не го чух по новините. Само как Георги Валентинов завел свои приятели от въпросната организация и викат и жестикулират непристойни неща и т.н. Глупости! Чакай малко, аз съм отишъл да подкрепям моя отбор, да подкрепям България. Никой не застана зад мен да каже, че няма такова нещо. Съдействах 100% на органите на реда. Дори бях само първото полувреме. 45 минути ядох фъстъци и си тръгнах. Органите на реда върнаха камерите от стадиона и видяха, че аз по никакъв начин не съм жестикулирал или отправял непристойни звуци. Ако имаше такова нещо, повярвайте ми, щях да бъда задържан и да се образува дело. Такова нещо нямам и до ден днешен нямам криминално досие. Напълно чисто е. Как така някой ми казва, че съм расист?

- Защо не помолихте полицията да ви дадат кадрите и да ги пратите на "Белатор" като доказателство?

- Те не искаха никакви разговори. Не бяха отворени за преговори. Понеже Карим Зидан е доста нашумял в Европа. Той се занимава само да вади кирливите ризи, дори на Хабиб. И него го беше нарекъл расист. Явно неговото име доста се чува в Европа.

- С него опитахте ли да се свържете?

- Тогавашният ми мениджър Никола Атанасов беше казал, че е опитал да се свърже с него, но не е успял. Лично аз не съм.

- Когато се случи това нещо, бяхте набрали скорост с три поредни победи. Как се почувствахте, когато мечтата ви беше разрушена?

- Много гадно! И до ден днешен ми е гадно! Дори бях на път да се откажа. Около месец-два не тренирах. Това никога не ми се е случвало. Един ден се събудих и си казах, че това го правя цял живот, нямам нищо счупено по мен. Точно сега влизам в мъжката ми сила. Чувствам се още силен и имам какво още да покажа и да дам на този спорт. Вярвам, че това, което ми се случи, ще е за добро. Оттук нататък всичко най-добро за мен предстои. Смятам, че след "Сървайвър" ще имам доста хубави новини спрямо ММА. Ще се върна отново там, където ми е мястото.

- Веднага след скандала вие играхте мач в Полша и бяхте далеч от нивото си. Той ли ви се отрази?

- Не бях готов. Много ми се струпа емоционално. Това е толкова години всеки ден блъскане по два пъти в залата. Изведнъж сбъдваш мечтата си. Чисто финансово също - бойците играем за хонорар. Сбъднах моята мечта и дори не можах да направя и дебют. Осъдиха ме, без да ми изслушат защитата. Една кариера я смачкахме и хвърлихме в боклука.

- Вие реално имахте договор за цели 4 мача с "Белатор", не за един. Какво каза тогава Джон Кавана?

- Доколкото може, ме подкрепи, но и него го разбирам. Никой не иска да си опетнява името. Джон Кавана направи много неща за мен. До ден днешен поддържаме контакт. Винаги съм добре дошъл при него. Дори каза, че ще дойде тук, при мен, да се видим. В момента възобновихме преговори. Не искам да споменавам повече. Дай боже, след предаването да имаме добри новини. Вярвам, че ще има, защото вътрешно знам, че не съм виновен.

- През паузата размислихте ли за някои ваши постъпки, които са ви попречили по-бързо да развиете кариерата си?

- Точно така. Загубите ни дават понякога много повече, отколкото победите. Радвам се, че тези неща ми се случиха. Бях тръгнал по един лош път, който наистина не беше моят. Ограничих контактите с хора, които смятам, че са ме дърпали надолу. Извадил съм си нужните поуки. Всеки човек греши. Аз съм млад. Нормално е по някакъв начин да стъпиш леко встрани. Това е нашият житейски опит. Всеки човек трябва да се опари от доста неща, за да се научи наистина. След това да може да предаде нужния урок на децата си. Ти ако не си го изпитал на себе си, няма как след това да го предадеш на децата си. Те следват нашия пример, а не съветите. Така че не съжалявам за нищо. Ако мога да върна времето назад, ще направя всички тези грешки, които съм направил. Те са ме изградили в човека, който съм.

- Имали сте възможност да тренирате и в чужбина. Тренирахте тук с Беноа Сейнт-Дени. Какви неща си споделихте с него?

- Доста неща си говорихме. Винаги съм се стремял да бъда смирен. Винаги да благодаря на Господ, независимо какъв ще е развоят на даден мач. Точно това видях и в Беноа. Една страшно скромна звезда. Идваше с автобус до залата. Живееше тук в много скромен апартамент. Може да си позволи да си вземе ВИП стая във всеки един хотел, но беше в скромна квартира. Движеше се с градския транспорт. Плътно всеки ден с жена си. Наистина той ми даде точния пример. Независимо къде сме, защото животът е виенско колело и парите са нещо преходно, трябва да бъдем смирени. Аз съм благодарен на Господа. Никога не съм вярвал, че мога да изживея този живот, който имам в момента. Това също има пръст в това да стъпя леко встрани.

- Кога усещате, че е моментът да излезете от тази среда? Как го разбирате?

- За мен най-важно е да преодолееш собственото си его. Лидерите в днешно време се обграждат само и единствено с лизачи. Свикват да чуват единствено това, което искат. Когато се появи някой, който им каже истината, става неудобен за тях. Най-важната ми победа е върху моето собствено его и че се обградих с хора на моето и над моето ниво. Не само такива, които ми казват само това, което искам да чувам, а истината. Колкото и да боли тя. За мен това е начинът да вървиш нагоре. Винаги съм съумявал да побеждавам, когато превърнах хейтърите в мой двигател за успеха. Те винаги те държат на фокус, концентриран и да не излизаш от форма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?

Напишете дума/думи за търсене