ООН ще събере на едно място осем хуманоидни робота

Робот Снимка: Pixabay

ООН ще събере на едно място осем робота хуманоиди - т.нар. социални роботи. Поводът е световната среща, посветена на изкуствения интелект. Тя ще се проведе за първи път от началото на пандемията от КОВИД-19, съобщи АФП.

Срещата на върха ще се проведе на 6 и 7 юли в Женева. Международният съюз по далекосъобщения (МСД) се надява да покаже как новите технологии и изкуственият интелект могат да помогнат в постигането на целите на ООН по отношение на устойчивото развитие главно в областта на климатичните промени и хуманитарната дейност.

"В общ интерес е да разработим изкуствения интелект по-бързо, за да не започне той да разработва нас", каза новият генерален секретар на МСД Дорийн Богдан-Мартин в свое изявление. "Тази среща е главната платформа на ООН за изкуствения интелект и ще събере около масата за взимане на решения гласове, защитаващи различни интереси. Така ще се гарантира, че изкуственият интелект може да бъде мощен катализатор на прогреса в нашата цел да постигнем устойчиво развитие."

Осем хуманоида и повече от 20 специалисти по роботите за първи път ще се съберат на обща среща. Роботите са Биомни, Надин, София, Джеминоид, 4Ен И-1, Ей-Да, Грейс, Дездемона. Те ще покажат своя капацитет в различни области като борба срещу пожарите, хуманитарна дейност, здравни грижи, земеделие.

Стотици души са поканени на срещата на върха в Женева. Това е първият подобен форум от 2019 г. Причината за липсата на срещи бяха мерките, свързани с пандемията от КОВИД-19, предаде БТА.

Срещата е и повод за специалистите, бизнес ръководителите и агенциите към ООН да дискутират необходимите регулаторни механизми, отнасящи се до изкуствения интелект, така че разработването му да бъде от полза за устойчивото развитие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене