ООН ще събере на едно място осем хуманоидни робота

Робот Снимка: Pixabay

ООН ще събере на едно място осем робота хуманоиди - т.нар. социални роботи. Поводът е световната среща, посветена на изкуствения интелект. Тя ще се проведе за първи път от началото на пандемията от КОВИД-19, съобщи АФП.

Срещата на върха ще се проведе на 6 и 7 юли в Женева. Международният съюз по далекосъобщения (МСД) се надява да покаже как новите технологии и изкуственият интелект могат да помогнат в постигането на целите на ООН по отношение на устойчивото развитие главно в областта на климатичните промени и хуманитарната дейност.

"В общ интерес е да разработим изкуствения интелект по-бързо, за да не започне той да разработва нас", каза новият генерален секретар на МСД Дорийн Богдан-Мартин в свое изявление. "Тази среща е главната платформа на ООН за изкуствения интелект и ще събере около масата за взимане на решения гласове, защитаващи различни интереси. Така ще се гарантира, че изкуственият интелект може да бъде мощен катализатор на прогреса в нашата цел да постигнем устойчиво развитие."

Осем хуманоида и повече от 20 специалисти по роботите за първи път ще се съберат на обща среща. Роботите са Биомни, Надин, София, Джеминоид, 4Ен И-1, Ей-Да, Грейс, Дездемона. Те ще покажат своя капацитет в различни области като борба срещу пожарите, хуманитарна дейност, здравни грижи, земеделие.

Стотици души са поканени на срещата на върха в Женева. Това е първият подобен форум от 2019 г. Причината за липсата на срещи бяха мерките, свързани с пандемията от КОВИД-19, предаде БТА.

Срещата е и повод за специалистите, бизнес ръководителите и агенциите към ООН да дискутират необходимите регулаторни механизми, отнасящи се до изкуствения интелект, така че разработването му да бъде от полза за устойчивото развитие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Черната Златка се снима с новото гадже
Бриджит Фонда не иска да е звезда, чукна 60 г. като типична домакиня
Кейт Уинслет: Да си известен е ужасно, след "Титаник" животът ми беше неприятен
143 филма показват на поредния "София филм фест"
Соня Йончева: Свободата винаги ме е водила

Напишете дума/думи за търсене