Фотодокументална изложба събира всички снимки и писма на Левски

“Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата” отбелязва 150 години от гибелта на Апостола

Всички снимки на Васил Левски, документи на Българския революционен централен комитет (БРЦК) и Вътрешната революционна организация (ВРО), текстове из писмата на Апостола и паметни места, свързани с дейността му, са събрани във фотодокументалната изложба за 150-годишнината от смъртта на Васил Левски.

Експозицията “Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата” се открива днес, 2 февруари, в галерия “Средец” на Министерството на културата.

Изложбата е част от националната програма, с която се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Тя представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски на 18 февруари 1873 г. 

Васил Левски, брат му Христо Кунчев и Христо Иванов-Големия по време на Втората българска легия, фотография от 1867 г., Белград
Васил Левски, брат му Христо Кунчев и Христо Иванов-Големия по време на Втората българска легия, фотография от 1867 г., Белград

Показани са и едни от най-новите документи, открити в Османския архив в Истанбул, за Васил Левски и Ангел Кънчев. В изложбата освен революционните организации БРЦК и ВРО, са включени и “другите”, също имащи за цел просперитета и освобождението на българите, но по пътя на развитието и еволюцията. Присъстват и “Добродетелната дружина”, и Тайният централен български комитет (ТЦБК), както и други организации със своите ръководители, печатни органи, програмни документи. Акцент в изложбата са и Общото събрание на БРЦК в Букурещ и смъртта на Ангел Кънчев на пристанището в Русе. 

Васил Левски
Васил Левски

На откриването на изложбата ще бъдат представени най-новите сборници, издадени от Национален музей “Васил Левски” през последните две години. Те включват публикации на откритите и преведени документи от Османския архив в Истанбул, свързани с дейността, залавянето и съдебния процес срещу Васил Левски и другите комитетски дейци в края на 1872 г. и началото на 1873 г. В тях е разказано и за дейността на Ангел Кънчев като помощник на Левски, за четническите акции през 1867-1868 г., четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и четата на Димитър Топалов-Войняговеца.

Фотодокументалната изложба е реализирана от Национален музей “Васил Левски” в партньорство с фондация “Васил Левски” и Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе. Осъществена е с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене