САЩ връщат на Италия 14 откраднати древни творби

Музеят на изкуството "Метрополитън". СНИМКА: Pixabay

Ню Йорк реституира на Италия 14 откраднати произведения на изкуството, някои от които от римската и гръцката античност, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Творбите са на стойност около 2,5 милиона щатски долара.

Повече от две години правосъдната система на щата Ню Йорк провежда мащабна кампания за връщане на антики, откраднати в около двадесет държави, които са попаднали в музеи и галерии в мегаполиса, включително в престижния "Метрополитън".

Под егидата на районния прокурор на Манхатън Алвин Браг през изминалата година са върнати повече от 700 предмета на стойност над 100 милиона долара на 17 държави, сред които Камбоджа, Индия, Пакистан, Египет, Ирак, Гърция и Италия.

Произведенията, реституирани в четвъртък на церемония с участието на италианския генерален консул Фабрицио Ди Микеле и италиански карабинери, са част от група от 214 творби (на обща стойност 35 млн. долара), върнати в Рим през последните седем месеца, се казва в изявление на прокурор Браг.

От 2017 г. в прокуратурата в Манхатън има отдел за борба с международния трафик на антики, защото Ню Йорк е негова крайна точка от десетилетия.

Според съобщението 14-те върнати творби - сред които сребърна монета тетрадрахма от Наксос в Сицилия от 430 г. пр.н.е. и мраморна глава на император Адриан от 200 г. - "са били задигнати и продадени от известните италиански търговци на произведения на изкуството Джакомо Медичи и Джовани Франко Бекина, и Робърт Хехт, американски търговец на произведения на изкуството, живеещ в Париж, който почина през 2012 г."

Тези хора "разчитат на банди, които грабят гробници и крадат от добре подбрани, но слабо защитени археологически обекти по Средиземноморието", казва съдът в Ню Йорк.

Най-емблематичният случай с трафиканти на произведения на изкуството в Ню Йорк е колекционерът Майкъл Стейнхард, който през 2021 г. е върнал около 180 антики, откраднати през последните десетилетия, на стойност 70 млн. долара.

Извънсъдебно споразумение с американското правосъдие му позволява да избегне наказателни обвинения, но му забранява да придобива произведения на легалния пазар на изкуство до края на живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
С “Филмовият критик” Тарантино излиза в пенсия от киното
Сара Джесика Паркър - едно секси момиче на 58 (Видео, снимки)
Джони Деп заживя на село (Снимки)
Майката на Пике ударила шамар на Шакира пред децата й (Видео)
Илиана Раева и Наско Сираков на вечеря с Лили Иванова
"

Напишете дума/думи за търсене