33-ма съвременни турски художници със свои картини у нас за 100 години от създаването на републиката им

От поредицата “Нещастна съдба” на проф. д-р Балкан Наджи Ислимиели

Експозицията е организирана от посолството на

Турция в София в сътрудничество с българското

Министерство на външните работи

“Следите на съвременното турско изкуство” - с тази изложба посолството на Турция в София чества 100 години от създаването на републиката в южната ни съседка.

Изложбата, организирана със сътрудничеството на Министерството на външните работи у нас, включва произведения на 33-ма художници, сред които живопис, скулптура, керамика и оригинални графики. Част от експозицията е и селекция от картините на доайени на съвременната турска живопис като проф. д-р Ергин Инан, проф. д-р Балкан Наджи Ислимиели, проф. Сюлейман Саим Текджан, проф. д-р Халил Акдениз, проф. д-р Деврим Ербил, Екрем Кахраман, проф. д-р Айдън Аян и проф. д-р Мустафа Пилевнели.

Всички те ще бъдат представени в галерия “Мисията” на Държавния културен институт към Министерството на външните работи под домакинството на посланика на Турция в София Айлин Секизкьок. 

Из цикъла “По следите на анадолските цивилизации”, проф. д-р Айдън Аян
Из цикъла “По следите на анадолските цивилизации”, проф. д-р Айдън Аян

Събитието е сред културните прояви, чрез които посолството ще покаже у нас стогодишните постижения на страната.

“Историята винаги се е превръщала в източник на вдъхновение за художниците. Те съумяват да пренесат следите и впечатленията си от периода отвъд вековете. Художественият проект “По следите на анадолските цивилизации” свързва миналото с настоящето и заедно с любителите на изкуството създава колекция, която ще се превърне в наследство, предаващо се от настоящето чак до бъдещето със своите пластични стойности и оригинални интерпретации на епохата”, казва художничката и куратор Сирет Уяник. 

Творби като “Алегории на мълчанието” (от поредицата “Месопотамски дискурси”) на Екрем Кахраман и “Нещастна съдба” на проф. д-р Балкан Наджи Ислимиели са част от изложбата.

Сред турските художници, които ще участват в експозицията, е и доайенът и заслужил художник проф. д-р Деврим Ербил. Той ще говори за съвременното турско изкуство и живопис на конференция утре, 3 февруари, в галерия “Мисията”, на която са поканени представители на художествените среди, академичната общност и студенти от България. 

Проф. д-р Деврим Ербил пред своя картина
Проф. д-р Деврим Ербил пред своя картина

85-годишният проф. д-р Деврим Ербил завършва Академията за изящни изкуства в Истанбул, в която е професор и до днес преподава в катедрата “Изобразително изкуство”. Академията е част от университета “Мимар Синан”. Специализирал е в Мадрид, а по време на кариерата си е организирал стотици изложби, печелил е награди и е давал артконференции в Турция и в чужбина. Негови произведения се намират в много музеи и колекции в родината му и по света.

Сега част от изкуството му е представена в изложбата, която може да бъде видяна до 10 февруари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене