Постановката "Хоро" в Народния вдигна на крака публиката с три биса

Актьорите се справиха блестящо с ролите
Снимка: Народен театър

Постановката "Хоро" по Антон Страшимиров на режисьора Василена Радева вдигна публиката на крака с три биса в Народния театър. Камерната сцена се изпълни с цветя, а доволните зрители не искаха да си тръгват доста след премиерата.
В спектакъла се открои отново талантът на Снежина Петрова, която влезе в ролята на Капанката. Освен нея, великолепно представяне направиха Стелиан Радев, Валентин Танев, Ненчо Костов, Елена Иванова, Цветан Алексиев, Павлин Петрунов, Вяра Табакова, Деница Даринова и Явор Вълканов.
Постановката "Хоро" е по романа на Антон Страшимиров и е тематично свързана със Септемврийското въстание. Сюжетът е силен и тъжен. Действието започва със сватба и завършва със смърт. Сватбата се превръща в гротеска. Никой от рода на младоженката Мичето Карабельова не присъства на нея. По време на ритуала, тя е обляна в сълзи, докато се свързва с алчния Сотир Иванов. В същото време на втория етаж на къщата умира любимата й баба, която вместо благословия, изрича проклятие към всички. Всъщност на сватбата не присъства нито един нормален човек. Всички са с деформирано поведение, изиграно блестящо от всички актьори.
Малко преди първата брачна нощ Мичето е "спасена" от приятелите. Побеснелият младоженец Сотир Иванов, след като е пребъркал мъртвата й баба прави списък от 17 души, невинни по случая и въобще. Военни, под командата на полковник Гнойнишки ги разстрелват без съд и присъда, но впоследствие се разбира, че труповете са 18. Погрешка е убит дядо Рад, които е участвал в Панагюрското въстание. Той е връзката между всички в селото. Полковникът заповядва убитите да бъдат поругани и да се плюе върху труповете им. Сред жените се откроява Капанката, която отказва да изпълни нареждането. Тя улавя полковника и заиграва хоро, мъртво хоро...Капанката скача и проклина земята родила подобни злодеи.
"Иху-у, мари, земьо черна! Иха-а, мари, земьо сладка! Иху-у! Иха-а! Препукай се мари - иху-у! Препукай се, земьо, та ни погълни мари - иху-у, иха-ха - хи-и-и", в несвяст изрича Капанката в образа на великолепната Снежина Петрова.
"Хоро" се игра за първи път в Народния театър. Сценичната версия е на режисьора Василена Радева, която още от студентските си години задълбочено работи върху поетиката на Страшимиров. В екипа на спектакъла са сценографите - Борис Далчев и Дарена Донева, композиторът Драгомир Йосифов, хореографът Марион Дърова, видеографът Михаела Добрева и драматургът Майя Праматарова.
Можете да гледате представлението "Хоро" на 11 и 17 февруари, както и на 14 и 25 март в Народния театър "Иван Вазов".

Сватбата бе един от най-силните моменти в спектакъла
Снимка: Народен театър
Сватбата бе един от най-силните моменти в спектакъла Снимка: Народен театър
Смъртта на любимата баба на Мичето обърна събитията
Снимка: Народен театър
Смъртта на любимата баба на Мичето обърна събитията Снимка: Народен театър
Доволните зрители извикаха на три биса актьорите
Снимка: Народен театър
Доволните зрители извикаха на три биса актьорите Снимка: Народен театър
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене