Пако Рабан черпил вдъхновение от Петър Дънов

Пако Рабан през 1995 г.

Пако Рабан черпил вдъхновение от Петър Дънов. Това разказа авторът на биографията на Дънов, Георги Гълов. 

"През 1996 година при първото си посещение в България световният лидер на модата Пако Рабан се поклони на гроба на своя духовен учител Петър Дънов. Пред журналисти той сподели: "Дънов е от най-великите философи от епохата на Водолея. Учението му ще бъде основа на духовната култура на новото столетие."

Дизайнерът попаднал на сборник лекции от Дънов в парижка книжарница. До 1960 година си набавил всички негови книги.

Той споделя още: "Петър Дънов бе първият философ, който пишеше на достъпен език с изключително прозрение".

Символиката на моделите на Пако Рабан получила вдъхновение от учението на Дънов, като именно от него стилистът разбрал, че в материята нищо не съществува без значение, предаде Дир.бг.

Пако Рабан, чието истинско име е Франсиско Рабанеда и Куерво, е един от най-големите дизайнери и парфюмеристи в света. Роден в Испания през 1934 г., той оказва силно влияние върху модата от 60-те години. Син на офицер, загинал по време на Гражданската война, семейството му се премества във Франция след период на интерниране в лагери.

Още от ранното си детство младият Пако Рабан е потопен в света на модата. До 1936 г. майка му е дясна ръка на Кристобал Баленсиага, модния дизайнер с прякор "Майстора". След като завършва гимназия, Пако Рабан учи архитектура в "Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts" в Париж.

Той финансира следдипломното си обучение с модните си скици, включително дизайни на чанти за "Roger Model" и обувки за "Charles Jourdan". През 1959 г., под псевдонима Франк Рабан, той проектира седем рокли, които са публикувани в списание "Women"s Wear Daily".

През 1963 г. неговата градинска скулптура печели Парижкото биенале и е изложена в Музея за модерно изкуство. Той завършва обучението си същата година и се насочва към правенето на причудливи аксесоари за къщи от висшата мода като "Nina Ricci" и "Balenciaga". В партньорство с известни дизайнери на конфекция, той създава "Pacotilles", аксесоари, изработени от родоид, материал, високо ценен от Рабан.

Първата му колекция е представена в хотел "George V" през февруари 1966 г. и е озаглавена "Manifeste". Футуристично вдъхновената колекция включвала 12 рокли с пайети и родоид като материали, което вече утвърждавало Рабан като артист. През април същата година в "Crazy Horse Saloon" е представена втора колекция, използваща кодовете на предишната.

През октомври дизайнерът започва да проектира тоалети за големия екран, за филмите на Жан-Люк Годар, Робърт Енрико, Стенли Донен, и дори "Казино Роял" на Джон Хюстън. Прави и малката зелена рокля на Джейн Фонда в "Барбарела".

Афинитетът към парфюмерията идва през 1973 г., когато излиза първият му мъжки парфюм "Paco Rabanne". Международният успех го тласка да създаде ароматите "Metal", "Night", "Sport" и "Tenere" между 1979 и 1988 г.

Той се обръща към мъжката мода едва през 1976 г., когато пуска първата си линия конфекция за мъже. Много силен е успехът му в дамската конфекция от 1990 до 1998 г.

От министерството на образованието, културата и спорта го награждават със Златен медал за заслуги в изящните изкуства през 2000 г. Той се оттегля от висшата мода между 1999 и 2009 г.

Отвъд работата си като дизайнер и парфюмите си, Пако Рабан е най-известен с това, че е енигматичен персонаж, с много шантави и противоречиви изявления по телевизията. Например той заяви, че е виждал Бог три пъти и е бил посетен от извънземни. Той също така твърди, че е имал няколко предишни живота, включително един, в който е убил Тутанкамон, както и такъв, в който е бил проститутка по време на управлението на Луи XV, и всъщност бил на 75 000 години.

Пако Рабан почина на 3 февруари на възраст от 88 години.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене