Матео Ренци загуби дело за тоалетна хартия с лика му, ще обезщети журналист

Бившият премиер Матео Ренци СНИМКА: ТУИТЪР

Марко Травальо ще получи 42 хиляди евро от бившия премиер

Матео Ренци загуби делото си срещу журналиста Марко Травальо, който показа в директно предаване по телевизията тоалетна хартия с лика на бившия премиер. Тя се виждаше на фона на Травальо, който е главен редактор на в.”Ил Фато куотидиано”, по време на включването му за предаването „Тагада” на тв канала Ла Сетте. Политикът и настоящ лидер на партията „Италия Вива” ще трябва да обезщети журналиста с 42 хиляди евро. Други над 30 хиляди евро плюс ДДС ще трябва да плати за съдебните разноски.

Ренци се беше почувствал засегнат от ролката тоалетна хартия, заради което заведе дело за „морални, екзистенциални, имуществени и нематериални щети” и поиска обезщетение за половин милион евро. Освен сувенирната ролка хартия на етажерката имаше и картичка с лика на бившия премиер със стрелка за опасност и с надпис „Човешки изпражнения с изпарения”.

Съдът във Флоренция отсъди, че въпросният епизод не води до клевета, дори напротив – самият Ренци е злоупотребил със съдебните средства. Според съдийката Сузана Занда ролката хартия и картичката по време на предаването почти не се виждали. Затова и в часовете след него нямало реакции в социалните мрежи. Едва на следващия ден италиански сайт показал увеличен кадър, на който се виждал ликът на Ренци върху тоалетната хартия. Подобни „сувенирни” ролки с ликовете на политици обаче били продавани в "Амазон" и "иБей". Никой досега не завел подобно дело, тъй като ставало въпрос за сатира. Много вероятно се касае за подобна ролка тоалетна хартия, подарена на журналиста Травальо, която той наредил на личната си етажерка заедно с други подаръци, аргументира се съдийката. Тя допълва още, че „сатирата е израз на свобода при демокрацията и един политик трябва винаги да я толерира, независимо от контекста на политическата критика, и трябва да сложи в сметките си , че ще бъде обект на карикатури и на осмиващи го сравнения”. Занда пише още, че „сатирата на политиците е душата на демокрацията - само при тоталитарните режими тя е забранена и политиците не могат да бъдат представени в сатирична форма и да бъдат осмивани”.

Преди три години Ренци беше казал по време на представяне на своя книга, че ще направи списък с всички онези, в това число и главен редактор на вестник, срещу които ще заведе дела за клевета. „Ще си платят скъпо и ще платят всичко”, каза тогава бившият премиер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене