Учени откриха нов слой на Земята, на 160 км под повърхността

Планетата Земя Снимка: Pixabay

Учените откриха скрит слой на Земята, който се намира на 160 км под повърхността и покрива поне 44% от планетата, предаде “Дейли Мейл”. Този неизвестен досега регион от разтопени скали е част от астеносферата, разположена под тектонските плочи в горната мантия, която представлява мека граница, позволяваща на твърдите скални плочи да се движат.

Въпреки че откритието е значимо, то разбива дългогодишните теории, че разтопените скали влияят върху вискозитета на астеносферата. Джунлин Хуа от Тексаския университет в Остин казва в изявление:

“Когато мислим за нещо, което се топи, интуитивно смятаме, че то трябва да играе голяма роля. Но това, което открихме, е, че дори когато дялът на разтопената материя е доста висок, ефектът й върху потока на мантията е много малък.”

Предишни теории предполагаха, че движението на тези тектонични плочи вероятно се дължи на конвекционни течения в разтопените скали в земната мантия под кората. Тази идея би обяснила как твърдите скални плочи могат да се движат безпроблемно под повърхността.

Изследователите от Тексаския университет в Остин обаче сложиха край на тази теория. И макар че това може да изглежда като удар за научната общност, съавторът Торстен Бекер заяви, че това означава една сложна променлива по-малко за компютърните модели на Земята.

Не можем да изключим, че локалното топене няма значение – каза Бекер, който проектира геодинамични модели на Земята в Института по геофизика към Джаксън Скул на Тексаския университет.

“Но мисля, че това ни кара да гледаме на тези наблюдения на топенето като на маркер за това, което се случва в Земята, а не непременно като на активен принос към нещо.”

Идеята да се търси нов слой в земните недра хрумва на Хуа, докато изучава сеизмични изображения на мантията под Турция по време на докторското си изследване.

Заинтригуван от признаците на частично разтопена скала под земната кора, Хуа събира подобни изображения от други сеизмични станции, докато не получава глобална карта на астеносферата.

Това, което той и други са смятали за аномалия, се е срещало често по целия свят, появявайки се на сеизмичните показания навсякъде, където астеносферата е била най-гореща.

Следващата изненада идва, когато сравнява картата на разтопената земна кора със сеизмичните измервания на тектоничните движения и не открива никаква връзка, въпреки че разтопеният слой обхваща почти половината планета, предаде bgvoice.bg.

Съавторът Карен Фишер, сеизмолог и професор в Университета Браун, заяви:

“Тази работа е важна, защото разбирането на свойствата на астеносферата и произхода на причините за нейната слабост е от основно значение за разбирането на тектониката на плочите.”

Откриването на новия слой идва по-малко от месец, след като учените обявиха, че въртенето на вътрешното ядро на Земята се забавя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лили Иванова подари букет от бели рози на Мариус Куркински
ТЕСТ: Споделяте ли прекалено  много за себе си?
Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз
Журналист създаде инфлуенсърка с AI, 9 й предложиха романтична връзка
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков станаха баба и дядо (Снимка)

Напишете дума/думи за търсене