Четирима певци от Школата Кабаиванска с концерт в Парижката Опера

Райна Кабаиванска
СНИМКА: Костадин Кръстев

Българския културен институт в Париж ще представи за първи път младите таланти на една от най-ценените оперни школи в света пред френска публика

Четирима млади артисти от школата на голямото българско сопрано със световна слава Райна Кабаиванска ще пеят на една от най-престижните оперни сцени в света – тази на Националната Опера Бастий в Париж, на 10 февруари т.г.

Александрина Михайлова /сопрано/, Вероника Симеони /мецо сопрано/, Джузепе Инфантино/тенор/, Божидар Божкилов /бас/ ще изпълнят познати оперни арии и ансамбли в акомпанимент на изключителната българска пианистка и Боряна Ламбрева.

Програмата включва произведения на Бах, Доницети, Берлиоз, Верди, Пучини, Христов, Леар, Сен-Санс.

Инициативата за събитието е на директора на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева в партньорство с Нов Български университет, където през септември т.г. ще бъде проведен 23-тия международен Майсторски клас на госпожа Кабаиванска.

Школата за оперно пеене на световната оперна прима Райна Кабаиванска е една от най-ценените в международните оперните среди. Повече от 20 години в Майсторските си класове в България и Италия, Маестра Кабаиванска предава на млади артисти от Европа, Америка, Азия, Южна Африка, Австралия огромното наследство на класическия оперен театър, откриват, подкрепят в развитието им и представя на международна сцена нови таланти, някои от които вече познати имена на големите сцени.

Артистите:

Днес Александрина Михайлова (сопрано) се обучава в Ла Скала, Милано, където през 2021 г., печели място в Академията за млади певци в надпревара с 430 кандидати от целия свят.

Тя е само на 17, когато е приета в Майсторски Клас на Райна Кабаиванска, а работата й с голямата оперна прима продължава вече шест години.

Александрина е стипендиант на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов Български университет от 2016 до 2021 г. Печелила е награди от конкурсите „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и др.

Александрина Михайлова
СНИМКА: Костадин Кръстев
Александрина Михайлова СНИМКА: Костадин Кръстев

Безспорният талант на Вероника Симеони (мецо сопрано) - една от звездите на Школата Кабаиванска, заслужено я отвежда до най-престижните сцени в света, сред които тези на Миланската Скала, Метрополитън Опера, Ковънт Гардън.

Тя завършва оперно пеене в Консерваторията в Адриа и усъвършенства в майсторските класове на Райна Кабаиванска в София, Сиена и в Модена.

Печелила е награди от конкурсите „Павароти“, „Виоти“, „Вердиеви гласове“ и др.

През 2012 г. е дебютът й в „Ла Скала“, а през 2015 г. прави първата си роля и в Операта в Рим. Следва международна кариера на оперните сцени в Мексико сити, Бордо, Бирмингам, Цюрих, София и др.

През 2017 г. излиза на сцената на „Метрополитън опера“ в Ню Йорк.

През 2019 г. е в главната мецосопранова роля - Прециозила - в суперпродукцията „Силата на съдбата“ в Ковънт гардън, заедно с Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Людовик Тезие, под диригенството на Антонио Папано.

Работила е с големи диригенти от няколко поколения – Лорин Маазел, Юри Юрквеич, Зубин Мета и др.

Вероника Симеони
Вероника Симеони

Божидар Божкилов учи пиано и солфеж от дете. След музикалното училище, едва на 17 г. кандидатства в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, София.

Между 2020 г. и 2022 г. специализира в Академията за млади певци на Ла Скала, Милано. През 2022 е участник в Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и печели стипендия от нейния дарителски фонд в НБУ.

Има награди от конкурсите „Мария Каниля”, „Orchestra Musica Europea e Gruppi Associati” (O.M.E.G.A.), „Измаеле Волтолини”, „Андре Шение“, „Люба Велич“ и др. Удостоен с почетен златен медал „100 години Борис Христов” от Министерство на културата на Република България. Лауреат на Първи национални награди „Проф. Панчо Владигеров”.

На оперната сцена дебютира през 2014 г. в Държавна опера Бургас и през 2016 г. в Софийската опера и балет. Следват международни изяви в Национална опера на Лотарингия (2017 г.), „Dionysia opera festival” в Корфу (2019 г.) и др.

През 2022 г. е Колин в „Бохеми“ от Пучини в Театро Реджо в Торино и в Софийската опера и балет.

Божидар Божкилов
СНИМКА: Личен архив
Божидар Божкилов СНИМКА: Личен архив

Джузепе Инфантино /тенор/ завършва оперно пеене в Консерваторията в Рибера. От 2018 г. учи с Райна Кабаиванска в майсторските класове в Нов български университет и Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена, два пъти стипендиант на Фонда.

Печелил е награди от конкурсите „Марчело Джордани“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и др.

Дебютирал е на оперните сцени в Бари, Равена, Сасари, Модена, Каляри, Генуа, Болоня и др. Репертоарът му включва Алфредо в „Травиата“, Радамес в „Аида“, Дукът на Мантуа в „Риголето“ от Верди, Родолфо в „Бохеми и др.

През 2022 г. прави международен дебют в Софийската опера и балет като Родолфо в „Бохеми“.

Между 2019 г. и 2022 г. участва във всички концерти, отбелязващи годишнини на Лучано Павароти в Модена.

Джузепе Инфантино
СНИМКА: Личен архив
Джузепе Инфантино СНИМКА: Личен архив

Боряна Ламбрева е акомпаниращ пианист в ежегодния Майсторски клас на Райна Кабаиванска в България от 23 години. През 2009 г. участва с младите артисти в концертът им Музей Капитолини в Рим.

Като акомпаниращ пианист, Боряна Ламбрева свири с български и чуждестранни изпълнители на сцените България, Русия, Италия, Франция, Англия, Австрия, Белгия, Унгария, Чехия, Македония и др. Името ѝ често се среща в програмите на утвърдени музикални фестивали.

Записва за фонда на Българско национално радио, а в последните години осъществява редица студийни и документални записи с изявени певци.

Професор по „камерно пеене“ в българската Национална музикална академия. Автор е на две книги за музикална педагогика.

Боряна Ламбрева
СНИМКА: Лилия Здравкова
Боряна Ламбрева СНИМКА: Лилия Здравкова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене