Последен шанс за щука

До края на сезона за щука остават 4 дни

Атрактивният хищник обича да похапва парче от скумрия през зимата

Това е последният уикенд, в който можем да опитаме да уловим зимна щука. От 15 февруари влиза забраната за риболов, наложена като мярка на защита на тези хищни риби през размножителния им период у нас. Щуката първа от пролетно размножаващите се риби пристъпва към родителските си ангажименти. Ограничението в улова й ще продължи чак до 30 април включително.

Затова сега най-запалените щукари се стягат за последни излети. Според специалистите щуката е най-активна при температура на водата между 12 и 17 градуса. Сега обаче градусите са значително по-ниски. И все пак шансове за успех има. Как можем да уловим щука в толкова студено време?

Мъртвата стръв е високоуспешна тактика при улов през зимата. Както повечето хищници, щуката е не само ловец, но и мършояд. Понякога тя дебне от засада живата си плячка, но понякога се налага да я преследва. Мъртвата рибка е лесна за улавяне, няма преследване, което значи, че щуката ще използва по-малко енергия, за да се сдобие с храна. Това е особено важно за това време от годината, когато метаболизмът й е силно намалял.

Месото от скумрия е силно ароматно и представлява идеална примамка. Парче от рибата се закача на куката и се замята с тежест, така че да лежи на дъното. Тактиката е много успешна за реки с бавно до умерено течение. В язовирите и езерата също може да последва удар, но след ниските температури в последните дни голяма част от водоемите започват да замръзват. Все пак тази зима е сравнително мека и засега местата за подледен риболов са силно ограничени. Единствено някои от планинските язовири имат достатъчно здрав лед, за да позволява пробиване на дупки и риболов.

Любителите на спининговия риболов също не губят надежда, че ще закрият сезона успешно. Макар сега щуката рядко да гони блесни и воблери, все пак може да бъде хваната, ако подадем примамката съвсем близо край нея. На имитациите от силикон шансовете са най-големи.

От 15 февруари при случаен улов на щука е задължително екземплярите да бъдат освобождавани и връщани във водата независимо от състоянието им.

Скумрията е топпримамка
Скумрията е топпримамка

Българин улови еднометров звяр

Щука с дължина 103 см улови българин в Белгия. С трофея се похвали Николай Стоянов (на 33 г.) от Шумен. Той вече 6 години живее и работи в Белгия. Изкарва си прехраната като механик в кланица в град Кортрейк, провинция Западна Фландрия.

Свободното си време запълва основно с риболов. Преследва на спининг щуки по всякакви водоеми, а тази зима е записал в актива си над 30 броя. Последният екземпляр обаче троши личния му рекорд, а рибата тежи около 10 килограма, съобщава Съюзът на ловците и риболовците в България. 

Николай с огромната щука
Николай с огромната щука

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене