Защо трябва да пътуваме с родителите си като възрастни

Пътуването с родителите ви в зряла възраст може да бъде полезно и лечебно изживяване и за двете страни.
Когато станахте независими, бяхте нетърпеливи да се насладите на новопридобитата си автономия. Вие се съсредоточихте върху изграждането на вашата кариера, семейство и нови навици и времето, което прекарвахте с родителите си, беше значително намалено.

Днес може да споделите някои празници с тях или да ги посещавате от време на време и да им помагате с определени ежедневни задължения, но вашите качествени моменти заедно стават все по-редки. Поради тази причина ви предлагаме да пътувате с родителите си като възрастен индивид и да се насладите на всички свързани с това предимства.

Напълно възможно е последното ви споделено преживяване от този характер да датира от по-младите ви години, може би дори от детството ви. Оттогава вашите приятели или партньори са станали ваши спътници.

Следователно, откриването на нови култури, изследването на нови градове и потапянето в различни пейзажи ръка за ръка с родителите ви може да ви изглежда странно.

Ако сте зашеметителен пътешественик, вече знаете всички предимства на малки или големи бягства от реалността от време на време. Но да ги изживееш с родителите си може да бъде още по-обогатяващо.
Ето основните причини.

Повишава благосъстоянието и щастието и на двете страни
Пътуването ни прави щастливи. Това е доказано многократно. Излизането от рутината и придобиването на нови преживявания ви помага да намалите ежедневния стрес и да изпитате повече положителни емоции. Това щастие възниква още преди да излезете от дома. Изследванията са установили, че планирането и предвиждането на пътуване подобрява личното ни благополучие и чувството на удовлетворение от живота.

Тази допълнителна доза вълнение може да бъде особено полезна за по-възрастните хора. Това е така, защото определени събития, които се случват на този етап (като пенсиониране, синдром на празно гнездо или загуба на близки до тях хора) могат да увеличат риска от апатия, дистимия или депресия. Така че очакването да пътуват с децата си може да бъде истински тласък за
настроението им.

Но не само родителите се възползват от тези преживявания. Те също могат да бъдат чудесен източник на удовлетворение за техните наследници. Въпреки че често се възприема като задължение, пътуването с родителите е чудесна възможност да говорите с тях, да подобрите приятелството помежду ви, да правите неща от общ интерес и да се насладите на взаимната си компания. Цялото изживяване може да бъде изключително приятно, стимулиращо и удовлетворяващо.

Подхранва чувството за принадлежност и цел
Един от най-трудните аспекти на остаряването е чувството, че вече не сме необходими. Наистина, когато децата станат независими, родителите могат да преживеят истинско разтърсване в своята идентичност, която толкова дълго време е била тясно изградена около бащинството и майчинството. Постепенно те започват да се чувстват по-отдалечени от своите потомци, по-малко полезни и необходими за тях и дори почти невидими.

Поради тази причина предлагането на споделено пътуване със собствените ви родители е отличен начин да изразите колко важни продължават да бъдат те в живота ви. В крайна сметка, въпреки факта, че вече не зависиш от тях, продължаваш да се нуждаеш и цениш тяхната подкрепа, съвети, опит и компания.

Позволява ви да заздравите връзките помежду си
Работата, семейството и личните задължения на двете страни могат да затруднят намирането на моменти, в които да бъдете заедно. Ето защо, ако искате да продължите да поддържате връзката помежду си, пътуването е отличен начин да го постигнете.

Пътуването заедно е преживяване, в което няма графици или напрежение. С една дума, ще може да общувате заедно, да се почувствате по-близки, да се преоткриете и в крайна сметка да посветите качествено време един на друг. Освен това ви позволява да подобрите комуникацията помежду си, да укрепите връзките и да увеличите цялостното си удовлетворение от отношенията си.

Никога не е късно да се научиш
Въпреки факта, че по-възрастните хора са в последната трета от живота си, това не означава, че те не могат да се насладят на някои лично обогатяващи и трансформиращи моменти. В интерес на истината този етап от живота е благоприятен за размисъл, анализ на ценности и приоритети и разширяване на личните перспективи. И нищо не е по-подходящо за личностно израстване от пътуването.

Контактът с други култури, места и реалности може да помогне на хората (на всяка възраст) да развият толерантност, емпатия и критично мислене. Също така е интересно и обогатяващо на лично ниво да откриеш и изживееш историята, традициите и начина на живот на други места.

Освен това пътуването с родителите ви като възрастен ще ви позволи да генерирате здравословни разговори и дебати с тях по различни теми.

Пътувайте с родителите си в зряла възраст и създайте трайни спомени
Ако пътувате с родителите си като възрастен, това ще бъде отлична възможност да генерирате спомени, които в крайна сметка ще се окажат подарък.

Разбираемо е, че ежедневните ви задължения или разстоянието помежду ви могат да затруднят честите контакти. Въпреки това, когато свързаното с възрастта цялостно влошаване в крайна сметка попречи на вашите родители да имат по-нататъшни нови преживявания или когато те в крайна сметка са преминали, тези споделени моменти ще бъдат истинско съкровище за вас, което ще бъдете изключително благодарни, че сте преживели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене