Как да измамим борсук

Един от най-екзотичните обекти за лов у нас е язовецът. Повечето ловци наричат това странно животно борсук. Законът позволява да се бият язовци от 1 август, та чак до последния ден на февруари. Хващането на този вид дивеч обаче никак не е лека задача.

Специалисти в лова на борсуци разкриват за "България Днес", че най-ефективно е залагането на примки около дупките. В противен случай е необходимо причакването на животните вечер, когато излизат да търсят храна, или рано сутрин, когато се връщат отново под земята. Иначе добре обучените кучета териери също могат да бъдат пуснати в битка с язовец, но рискът за живота им не е малък. Някои вадят животните от дупките със специални куки.

Когато дирите борсуци, най-важното нещо е да откриете бърлогата им. Входът на дупката е специфичен. Обикновено пътеката е много утъпкана, винаги перфектно изчистена и има форма на улей. Язовецът поддържа завидна хигиена. В близост около бърлогата често има изкопани малки ямки с фекалии. Щом има клозет, значи 100% е язовец. Това животно има специфични следи. Стъпва на цяло стъпало. Ноктите се отпечатват пред пръстите.

У нас язовецът е разпространен повсеместно, макар че числеността му намалява в последните години. Причина за това са увеличените популации на естествените му неприятели - вълци, чакали и скитащи кучета. Язовец не се среща над горната граница на гората - 1800 м надморска височина.

Специфична за борсука е дългата сребристосива четина. Тялото му достига до метър дължина. Муцуната му е удължена и остра. Краката са къси, с пет пръста, всеки от които с дълги остри нокти. Храни се разнообразно, най-често със зърнени култури и плодове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Задайте си тези 4 въпроса, преди да се разделите с половинката си
Списание "Тайм" обяви списъка си за най-влиятелните личности на 2024 г. (Снимки)
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)

Напишете дума/думи за търсене