Как да уловим есетра

Руската есетра е една от най-екзотичните риби, които обитават нашите ширини. В диво състояние характерно за този вид е преминаването от солени в сладки води и обратно. Такъв случай се наблюдава при популацията на есетровите риби в река Дунав, въпреки че числеността им в последните десетилетия е сведена до минимум. Други есетрови риби, които плуват в дунавските води, са моруната и и чигата. За всички тях има една биологична особеност - по-голямата част на скелета им е хрущялен.

В последно време есетрите станаха особено атрактивен обект за спортен риболов в някои езера и язовири. Там те се развъждат изцяло по изкуствен път. Идеята е въдичарите да имат възможността да се сблъскат с тези толкова редки и красиви риби. В естествените си местообитания есетрите могат да достигнат дължина до 2-3 метра и тегло до 40-50 кг. Такива гигантски екземпляри се срещат най-вече в Каспийско и Азовско море и прилежащите им големи реки. По нашите водоеми могат да се уловят есетри най-много до 10 кг. Такива екземпляри плуват във водите на държавните язовири "Кърджали" и "Въча", на които е необходим единствено заверен риболовен билет. Иначе съществуват десетки арендовани езера, зарибени с есетри. Някои от тях са яз. "Старозагорските бани", яз. "Конска", яз. "Монтана лейк", рибарника край Панчарево. Уловът на есетрови риби от река Дунав е забранен.

Есетрата се храни с придънни организми, които изравя чрез твърдия си издаден нос. Всеядна е, може да се улови на земни и торни червеи, царевица и дори малки рибки. В риболовните стопанства, където се развъжда, я хранят с гранули от риби и черен дроб, така че такива дрожди биха свършили отлична работа за стръв и захранка. Екзотичната риба може да се хване както на дънна въдица, така и на плувка. Най-добре става по тъмно. Препоръчително е примамката да се пуска в близост до дъното.

Надживели са динозаврите

Есетровите риби са се появили преди 200 милиона години и са населявали река Дунав още по времето на динозаврите. Днес обаче са на ръба на изчезването главно заради дейността на човека. Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са изключително застрашени. Незаконният улов - главно заради техния хайвер, както и силното изменение на естествения вид на реката са основните заплахи за оцеляването на дунавските риби.

Някога те са мигрирали по дължината на цялата река Дунав, чак до Германия, но в наше време язовирът "Железни врата" в Сърбия ограничава чувствително пространството на рибите и те не могат да завършат своята миграция към местата за хвърляне на хайвер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене