Отровните частици от 11 септември причиниха рак на Дона Самър

Дона Самър не обичаше да я наричат Кралицата на диското. Въпреки това обаче тя си остана такава и надживя стила, който я изстреля в звездната орбита, за разлика от свои други колеги, които угаснаха заедно със залеза му.

Легендарната американска певица, чието рождено име е Ла Дона Ейдриън Гейнс, почина в четвъртък на 63-годишна възраст след дълга битка с рака, съобщи нейното семейство. Тя се споминала в дома си в Ингълууд, щата Флорида, обкръжена от своите близки. До последно край леглото й бдял съпругът й Брус Судано.

Семейството на Дона Самър не разкри причината за смъртта. Според изданието за шоубизнес TMZ, което първо разпространи тъжната вест, певицата починала от рак на белите дробове. Познати на Кралицата на диското твърдят пред TMZ, че тя се разболяла поради вдишване на отровни частици заради атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, където се намирала точно по това време.

Дона Самър изпя най-много хитове за танцуване, станали номер 1 в световните класации - цели 19 от 1975 до 2008 г. По този показател я изпревари единствено Мадона. Но Самър ще остане завинаги в историята със своята буйна коса и бляскави разтворени устни. И, разбира се, с неподражаемите еротични стонове в първия си голям хит - Love to Love You Baby. Веднага след като новината за смъртта й обиколи света, нейните почитатели започнаха да споделят предимно тази песен в социалните мрежи.

Религията е главна движеща сила в живота на Дона Самър и изиграва най-важната роля във формирането на нейния талант. Ла Дона се появява на бял свят в последния ден на 1948 г. - 31 декември. Започва да пее в църковен хор в родния си Бостън едва 10-годишна и става бързо негова солистка. Години по-късно тя разказва, че тогава получила прозрение, че гласът й трябва да достига до хората и в никакъв случай не трябва да пренебрегва таланта си.

Като професионална певица Ла Дона дебютира през 1967 г., когато се присъединява към групата Кроу, свиреща психеделичен рок. Малко по-късно се мести в Ню Йорк и се явява на прослушване за мюзикъла "Коса". Въпреки доброто представяне обаче тя е пренебрегната за сметка на Мур.

Ла Дона е поканена да участва в немската версия на "Коса" и по тази причина се мести за няколко години в Европа. Живее първо в Мюнхен, а по-късно във Виена. През 1972 г. певицата се омъжва за австрийския актьор Хелмут Зомер, когото среща на почивка в Алпите. Ражда им се дъщеря. Скоро обаче съпрузите се развеждат и точно тогава Ла Дона Ейдриън Гейнс става Дона Самър. Тя запазва фамилното име на първия си мъж, като само го превежда на английски език. Sommer (Зомер) и Summer (Самър) означават едно и също - лято.

През 1974 г. Дона Самър се запознава с продуцентите Джорджо Мородер и Пит Билът. Триото започва работа върху първите самостоятелни записи на певицата. "Груви рекърдс" е компанията, която пуска на пазара дебютния й албум Lady of the Night. Той е записан и излиза в Европа.

Големият пробив идва през 1975 г., след завръщането й в САЩ. Дона Самър представя на Мородер своя идея за текст на песен, която е трябвало да бъде изпята от певец, с когото продуцентът е работил. Но Нийл Богарт - шефът на компанията "Казабланка рекърдс", с която певицата междувременно е подписала договор, настоява, че изпълнението трябва да бъде именно нейно. Така песента, която първоначално е записана като проба, по-късно е презаписана под заглавието Love to Love You Baby.

Самър е притеснена от пасажа, в който се пее Do it to me again and again ("Направи го с мен пак и пак"). Тя обаче решава проблема, като си представя, че е кинозвезда, и се съгласява да изпее песента, легнала на пода в студиото в пълна тъмнина. Тя дотолкова се вживява и така стене и пъшка, че достига връхната точка на оргазма 17 пъти за 23 минути. Иска ли питане, че Love to Love You Baby веднага оглавява американските класации.

През 1977 г. излиза вторият голям хит на Дона Самър - I Feel Love. С началните акорди на тази песен започваше спортната емисия по българската телевизия през 70-те години.

Следват години на звездна слава. Нови хитове като Last Dance, McArthur Park и Bad Girls заливат дискотеките. И до днес Дона Самър е единственият изпълнител с три поредни двойни албума, станали номер 1 в класациите. Това са Live and More, Bad Girls и On the Radio. Тя е и първата певица с четири поредни сингъла, станали номер 1 за период от само 13 месеца.

Промяната в стила на Дона Самър настъпва през 1979 г. с песента Hot Stuff, която си е направо рок. Годината е изключително съдбоносна за певицата. Тогава тя претърпява нервен срив в дома си в Лос Анджелис след поредица нервни кризи. Отведена е от сестра си в местна църква, където по време на една от службите преоткрива вярата си в Бога. След като приключва с възстановяването си, Дона Самър се връща в студиото.

През 80-те г. певицата изпява поредния си велик хит - She Works Hard for the Money, обявен за химн в защита на правата на жените.

За цялата си кариера Дона Самър издава 17 албума и продава над 130 милиона от тях по света. Последният й албум - Crayons, излезе през 2008 г. А през 2010 г. тя записа последния си хит - To Paris With Love. Лебедовата й песен зае първо място в класацията за танцуване на сп. "Балборд".

Въпреки че се ориентира във втория етап от творчеството си към попрока, Дона Самър така и не получи място в Залата на славата на рокендрола. Тя бе предложена да попадне там едва миналата година, но не успя да доживее този миг. "Това е голям срам", коментира тази несправедливост близкият й приятел Елтън Джон веднага щом научи за нейната смърт.

Но Дона Самър спечели през кариерата си 5 награди "Грами" и шест американски музикални награди. (24 часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене