„Билка“ с кампания „За по-добра детска орална хигиена“

От началото на месец май „Билка", производител на български качествени и натурални козметични продукти, стартира социално-образователна кампания за по-добра детска орална хигиена. Идеята на кампанията е повишаване на познанията и образованността на децата и родителите по отношение на значението на хигиенните навици за здравето и бъдещето развитие. За съжаление статистиката показва, че много от децата още в ранна възраст имат проблеми със зъбите, което често е причинено от недобрата орална хигиена.

По данни на Български зъболекарски съюз 5-годишните деца у нас имат средно 4-5 зъба с кариес, 12-годишните имат средно по 3-4 вече постоянни зъба с кариеси, а всеки 18-годишен е с поне един изваден зъб. Децата под две годишна възраст също могат да развият кариес. Пренебрегването на грижите за зъбите в най-ранна детска възраст категорично рефлектира върху оралното здраве по-късно. Стоматолозите са категорични, че и родителите обръщат прекалено късно внимание на зъбите на децата си.
Това е повод децата да бъдат образовани по лесен и достъпен за тях начин. По време на кампанията „Билка" гастролира в 20 столични детски градини с образователната постановка „Веселите зъбки" и представи по лесен и достъпен за децата начин значението на добрата орална хигиена.
Постановката
„Веселите зъбки" е образователна постановка, която има за цел да научи децата как да поддържат своите зъбки здрави. В това детско представление актьорите са двама - актьорът Цветомир Иванов, който се превъплащава в ролята на доктор Зъбчев и Поли Иванова, която играе с двете кукли - мистър Зъбобол и Бобърчо.

Сюжетът на постановката се гради на историята за малката Ели, която не обичала да си мие зъбките, а често похапвала сладкиши и бонбони. В постановката се набляга на няколко основни момента - колко често се мият зъбките, коя храна е полезна и вредна за здравите зъби, с какви движения се мием и по колко време търкаме. Тези моменти се повтарят няколко пъти в хода на историята, за да могат децата да ги запомнят лесно.

В хода на действието, дечицата имат възможност да отговарят на различни въпроси, свързани с оралната хигиена и да участват в игра по правилно миене на зъби. Времетраенето на представлението е 30 минути.

Във втората част на кампанията „Билка" обявява конкурс за детска рисунка за деца на възраст от 2 до 9 години на тема „Нарисувай природата". Конкурсът ще стартира на 1 юни за период до 31 август 2012 г. Рисунките трябва да се изпратят на адрес 1336, София 36, п.к.116, за „Билка".

През септември, жури от специалисти ще отдели най-добрите рисунки и ще определи класирането. Партньор на „Билка" в тази инициатива е Фондация „Изкуството и детето". Наградите за двамата победители ще са съответно едногодишна стипендия за обучение в школа по приложни и изящни изкуства и уникална пластична картина за детска стая на приказна тема, изработена в Студиото по пластична живопис на Боряна Занова.

За участника трето място „Билка"осигурява статив с пълен комплект акварели, пастели и моливи за рисуване. Иницативата ще завърши с голям детски празник и експозиция на най-добрите рисунки в парка „Заимов" с подкрепата на Община „Оборище".

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лили Иванова подари букет от бели рози на Мариус Куркински
ТЕСТ: Споделяте ли прекалено  много за себе си?
Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз
Журналист създаде инфлуенсърка с AI, 9 й предложиха романтична връзка
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков станаха баба и дядо (Снимка)

Напишете дума/думи за търсене