Легендарният Петър Попангелов: Алберт е феноменален, може да се качи и по-високо!

Алберт и другите призьори празнуват след финала

Мислех, че 140 години няма да имаме подиум, радвам се за Попов


"За успех в ските трябва психология, характер, наред с подготовката, разбира се." Така коментира третото място в слалома за световната купа на Алберт Попов единственият ни скиор, печелил някога старт от такъв ранг - Петър Попангелов.
Попов записа най-високото класиране в кариерата си - подиум в американския зимен център Палисейдс Тахо, който се проведе при непрекъснат снеговалеж. Постижението идва цели 39 години след това на Попангелов за Световна купа от 16 декември 1984 година, когато завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка в старт от Световната купа - в Ленгрис (Германия) през 1980 година.
Попов беше едва 25-и след първия манш в неделя с 53,65 секунди. Българинът направи изключително каране във втория, записа най-добро време от 54,06 секунди и събра 1.47,71 минута. Така раздели третата позиция с олимпийския шампион от "Пекин 2022" Клеман Ноел (Франция), който беше лидер след първия манш. Първото място спечели световният шампион при младежите за 2022 година Александър Стийн Олсен (Норвегия) с 1.47,47 минути (52,84 и 54,63), а втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган. Сребърният медалист от първенството на планетата тази година Ей-Джей Гинис от Гърция първоначално беше победител, 30 минути след края на състезанието обаче беше дисквалифициран заради пропусната врата.
"Дълги години ме беше страх, че не 40, а 140 години няма да имаме алпиец, който да се качи на подиум - смее се Попангелов,

Алберт Попов
Алберт Попов
който има и две шести места на олимпиада. - Но този път за Алберт имах страхотно предчувствие. Той кара феноменално във втория манш. Но за това е много важна психологията. Когато си на старта, мислиш да направиш едно, а по време на карането се оказва, че трябва да правиш съвсем друго.
Мисля, че е възможно Ади да се качи и на най-горното стъпало. Сега отборът ни има всички условия да тренира, да се подготвя и през лятото.
Петър Попангелов
Петър Попангелов
Във федерацията работят много сериозно и с голямо желание".
Самият Алберт коментира: "Това беше ден от една детска мечта - подиум в старт за Световната купа! Нямам думи да опиша радостта на целия екип след добре свършената работа от всички! Едно наистина вълнуващо състезание до самия край. Благодаря на всички замесени!"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене