Албум с картини на Дора Бонева представя проф. Иван Маразов

“Дора просто рисува, както някои просто пеят, а други просто пишат. Тя рисува не за критиката и не за публика, която се влияе от “модерното”, казва проф. Иван Маразов.

Албум с картини на художничката Дора Бонева ще представи изкуствоведът и културолог проф. Иван Маразов днес от 17,30 ч в галерията на ул. “Шипка” 6.

Бонева търси не монументалното внушение, а скритата поезия на добротата и невинността дори в тематичните картини за нашето изкуство от втората половина на ХХ в., обяснява изкуствоведът.

Художничката се спира на средства и похвати, присъщи за т.нар. строг и суров стил. Отличават се обобщаване на формата почти до огрубяване, засилване на усещането за материална плътност чрез фактурата, силни контрасти между светлина и сянка и между цветове. И независимо какъв е жанрът на картината, в него винаги присъства човешката оценка. “Затова картините на Дора са топли дори когато в тях вали, те носят душевност, която се прикрива зад платното, но остава върху него”, допълва още Маразов.

Дора Бонева, която споделя живота си като съпруга на големия български поет Любомир Левчев, е родена на 11 април 1936 г. в Габрово. Завършва Художествената академия в София, където учи живопис в класа на академик Дечко Узунов. Участва във всички общи национални изложби и в редица български представяния в чужбина. Получавала е награди за свои творби от Съюза на българските художници (СБХ), от Софийската община, от културния институт “Солензара” в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член–кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище в Париж. От 2008 г. е член на академия “Орфей”. Нейни картини има в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Япония, САЩ.

Албумът “Дора Бонева - представена от Иван Маразов” е снабден със студия на културолога. Входът за събитието е свободен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене