БНР събра музикалния елит за честването на троен юбилей на „Каста дива“

Директорът на радиото Младен Митев разрязва тортата с Красимира Йорданова (в средата) и Росица Кавалджиева, настоящ водещ на предаването "Каста дива".
Снимка: Ани Петрова/БНР

Българскато национално радио събра днес в мраморното фоайе пред Първо студио музикалния елит на България. Краткото тържество бе посветено на троен юбилей - 60 години творческа дейност през 2023 г. отбелязва дългогодишният редактор на предаването Красимира Йорданова. Тя беше отличена с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“, връчено й лично от председателя на съюза Станислав Почекански.

Водещ на „Каста дива“ вече 15 години е Росица Кавалджиева, която празнува пък сребърен творчески юбилей. Нея Съюзът на българските музикални и танцови дейци отличи със Специална награда за принос към българската музикална култура.

През тези 30 години от своя ефирен живот предаването за опера, оперета, балет и мюзикъл в ефира на БНР дава възможност на меломаните не само да следят премиерите и новините от българските театри и най-престижните европейски и световни сцени, но и да се срещнат отблизо с големите оперни звезди. Чрез "Каста дива“ слушателите успяват да надникнат зад кулисите през погледа на всички, създаващи магията на спектакъла - режисьори, хореографи, художници, гримьори..., и да чуят техните разкази за големите артисти в сценичните жанрове.

„За мен е чест да бъда част от този празник, от този троен юбилей, защото БНР и Софийската опера са две души в една. Чрез ефира и нашето изкуство се разпространява и влиза в душите на нашата публика, Вашите слушатели. А живата легенда Красимира Йорданова е знак, който свързва операта с ефира“, отбеляза директорът на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов, който връчи на екипа на „Каста Дива“ почетни грамоти.

„Това е един от моментите, в които като ръководител на радиото си давам сметка, че съм малка част от нещо много по-голямо. Тази възможност всеки ден ме кара да се чувствам горд. Новините, политиката, актуалните предавания, може би, са солта на обществената медия, но музикалните предавания са нейните по-екзотични подправки. Те ни дават възможност и да поемем глътка въздух, да се насладим на красивото и естетичното, създадено от други хора. Да се порадваме на нещо, което ни обединява със своите естетически качества“, отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев.

Предаването “Каста дива”, по названието на емблематичната ария на Норма от едноименната опера на Белини, се ражда на 6 март 1993 г. като наследник на оперните концерти, които дотогава се излъчват в събота преди обед още от създаването на програма “Хоризонт” на БНР. Днес предаването се излъчва всяка неделя от 20 до 22 часа.

Акад. Пламен карталов връчи почетна грамота на Красимира Йорданова. 
Снимка: Ани Петрова/БНР
Акад. Пламен карталов връчи почетна грамота на Красимира Йорданова. Снимка: Ани Петрова/БНР
Председателят ан Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански връчи най-голямото отличие на союза - Кристално огърлие, на Красимира Йорданова за нейния 60-годишен творчески юбилей. 
Снимка: Ани Петрова/БНР
Председателят ан Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански връчи най-голямото отличие на союза - Кристално огърлие, на Красимира Йорданова за нейния 60-годишен творчески юбилей. Снимка: Ани Петрова/БНР
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бой Джордж: Все още искам да стряскам хората
Ким Кардашиян - уверена пред света, но не и в секса
Златното момиче Катрин Тасева стана майка
Катето Евро с нова изява с внучката си Кати (Видео)
Акула нападна и уби руснак в Червено море, туристи заснеха трагедията (Видео)

Напишете дума/думи за търсене