Създават специална часова зона на Луната

Луна Снимка: Pixabay

Европейската космическа агенция (ЕКА) планира да създаде специална часова зона на Луната, съобщи Асошиейтед прес.

Световните космически организации са в процес на обмисляне на най-добрия начин да се измерва времето на Луната. Идеята за това се роди по време на среща в Нидерландия в края на миналата година, в рамките на която участниците бяха единодушни за спешната необходимост от създаване на „обща лунна референтна времева зона“, каза специалистът по навигационни системи инж. Пиетро Джордано от ЕКА. „В момента се полагат съвместни международни усилия в името на този план“, добави той.

Засега всички космически мисии на Луната се измерват с времето на страната, на която принадлежи всеки конкретен космически кораб, предаде БТА. Представители на ЕКА казаха, че една такава международно приета лунна часова зона би улеснила всички – особено сега, когато все повече държави и дори частни компании са насочили поглед към Луната.

Въпреки че Международната космическа станция няма собствена часова зона, за нея е прието Координираното универсално време (UTC), което е базирано на атомни часовници. Международният екип от експерти, който разучава възможностите за лунна времева зона, в момента разглежда въпроса дали която и да е организация сама по себе си изобщо има правото да определи такава времева зона.

Техническите проблеми също са от значение. Часовниците забързват ход на Луната с около 56 микросекунди всеки ден и на всичкото отгоре тиктакането протича по различни начини на лунната повърхност и в лунната орбита.

НАСА ще прати астронавти към Луната за първи път от повече от половин век през 2024 г. Кацане на екипаж на Луната е предвидено за 2025 г.

„Ще бъде голямо предизвикателство“, каза Бернхарт Хуфенбах от ЕКА и обясни, че всеки ден от мисията ще се равнява на около 30 дни на Земята. „Но след като успеем да създадем времевата зона на Луната, ще можем да направим същото и на други планетарни обекти.“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бой Джордж: Все още искам да стряскам хората
Ким Кардашиян - уверена пред света, но не и в секса
Златното момиче Катрин Тасева стана майка
Катето Евро с нова изява с внучката си Кати (Видео)
Акула нападна и уби руснак в Червено море, туристи заснеха трагедията (Видео)

Напишете дума/думи за търсене