Изобретиха мини робот, който се прикрепва като гущер, ще помага на хирурзи и спасители

Гущер гекон. Снимка: Архив

Вдъхновени от невероятната способност за захващане на геконите и ефективното придвижване на гъсениците, инженери от Канада са разработили миниатюрен робот, който може един ден да помага на хирурзите да извършват операции, съобщи "Сайънс дейли". 

Конструираното от специалисти от университета на Ватерло устройство използва ултравиолетова (UV) светлина и магнитна сила, за да се придвижва по всякакви повърхности, дори по стени и тавани.

Това е първият по рода си мек робот, който не се нуждае от външен източник на захранване. Благодарение на дистанционното му управление той може да намери редица приложения, например да подпомага хирурзи по време на операции или за търсене на опасни или труднодостъпни места по време на спасителни акции.

Направен от интелигентен материал, роботът, наречен от изследователите GeiwBot на създанията, които са го вдъхновили, може да бъде променян на молекулярно ниво. Така той ще е в състояние да имитира начина, по който геконите се прикрепват към повърхности - дори към вертикални стени и тавани, и разтягащото се дъговидно придвижване на гъсениците.

Роботът е дълъг около четири сантиметра, а широчината и дебелината му са съответно три и един милиметра. За да го конструират, инженерите са използвали течнокристални еластомери и синтетични залепващи подложки.

"Въпреки че все още има ограничения, които трябва да се преодолеят, тази разработка представлява важен етап в използването на биомимикрията и интелигентните материали за меки роботи", казват изследователите. "Природата е чудесен източник на вдъхновение, а нанотехнологиите са вълнуващ начин за прилагане на нейните уроци".

Следващата цел на учените е да разработят катерещ се мек робот, задвижван единствено от светлина, който не се нуждае от магнитно поле, предава БТА.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене