Три изпълнени с адреналин филма на "София филм фест"

Адам Онра обожава катеренето
Снимка: СФФ

"Живея, за да катеря. Катеря се, за да се чувствам жив". Това е мотото на 30-годишния чешки алпинист Адам Ондра. Той е един от най-добрите съвременни катерачи - виртуоз, който е преодолял най-трудните скални маршрути в света. Емблематичният спортист започва своя път на тригодишна възраст, а днес всяко негово изкачване е мотивирано от стремежа към победа над всички трудности, които крият опасните маршрути. Документалният филм на Ян Шиманек и Петр Заруба "Адам Ондра: До краен предел" проследява подготовката за дебюта на Ондра в скалното катерене на Олимпийските игри в Токио. В тази история прави впечатление комерсиалният натиск от страна на средствата за масова информация и от страна на публиката, която жадува зрелища, независимо от това дали във фокуса попадат личният живот или самия спорт.
Още един разказ проследява предела на човешките възможности - "Йонас Дайхман - Да преминеш границата", дело на режисьора Маркус Вайнберг. Авторът на филма в миналото се е занимавал професионално със състезателно колоездене. Най-новият му документален филм е номиниран за Наградата на публиката и за приза "Свободен дух" на фестивала във Варшава. Камерата проследява любителя на приключения и многократен световен рекордьор Йонас Дайхман, който реализира най-зрелищния и най-дълъг триатлон за всички времена: околосветско пътешествие с начална и крайна точка Мюнхен, в което са включени 460 километра плуване, 21 000 километра колоездене и 5000 километра бягане. Героят на филма започва пътуването си в разгара на пандемията от коронавирус. Маршрутите са затворени през нощта, а преминаването на границите се превръща в подвиг на духа, който го изправя пред непредвидени предизвикателства.
Документалният разказ "Извън релсите" на режисьора Питър Дей проследява трансформацията на двама майстори на зрелищни каскади и паркур, които бленуват за слава благодарение на популярността си в социалните мрежи. Но когато се сблъскват със смъртта на близък приятел, емоционалните последствия може би са способни да извадят и двамата извън релси. Филмът е фаворит на фестивала "DocEdge", където печели голямата награда; Британските независими филмови награди го номинират за приза "Откритие"; фестивалът във Варшава го номинира за наградата "Свободен дух", а от Солун е с номинация за "Златен Александър" в конкурсната програма.

Камерата проследява и любителя на приключения и многократен световен рекордьор Йонас Дайхман
Снимка: СФФ
Камерата проследява и любителя на приключения и многократен световен рекордьор Йонас Дайхман Снимка: СФФ
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене