Хореографът на ансамбъл "Пирин" Мирослав Димитров: От 5-годишен не съм спирал да танцувам

Мирослав Димитров / Снимки: Славина Руканова

Готвим изключителен спектакъл за "Нощ на ансамблите" и 50 концерта из цялата страна 

КОЙ Е ТОЙ

Мирослав Димитров е главен художествен ръководител на ансамбъл "Пирин" от 2021 г., а от 2018-а е главен хореограф. Роден е на 22 октомври 1973 г. в София. На 5 години се качва на сцената за първи път. Завършва "Хореографска режисура" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив през 2000 г. Режисьор е на множество хореографски спектакли, представяни в Турция, Дания, Испания. В петък вечер (10 март) ансамбъл "Пирин" ще участва заедно с ансамблите "Тракия" и "Родопа" във фолклорния спектакъл "Нощ на ансамблите" 4 в зала 1 на НДК.

- Какво изпълнение подготвяте за "Нощта на ансамблите", г-н Димитров?

- Всеки ансамбъл ще разполага общо с 40 минути на сцена. Ансамбъл "Пирин" ще се яви в зала 1 на НДК с най-новите си произведения, включващи Пиринска етнографска област, Шоплука и Северозападна България. На финала завършваме с шопски танци. Направили сме така, че да имаме общ много атрактивен финал с останалите два ансамбъла. Мисля, че ще се получи изключително добър спектакъл.

Ансамбъл "Пирин"
Ансамбъл "Пирин"

- На 28 март се навършват 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов - композитор, диригент и дългогодишен ръководител на ансамбъла. А през 2024 г. "Пирин" ще отбележи 70 години от създаването си. Все хубави поводи.

- Действително! На 28 март на рождената дата на проф. Стефанов ще имаме мащабен концерт в Музикален театър - София. Поканил съм АМТИИ в Пловдив и Северняшкия ансамбъл, с които възстановихме песни на над 40 години, които проф. Стефанов е създал.

- За близо две години като главен художествен ръководител какви промени настъпиха в ансамбъла?

- За тези две години сме създали спектакли с общо времетраене от два часа. Опитваме се да обхванем образци на българския фолклор от цяла България.

- Разкажете ни за хората в ансамбъла.

- 83 души са общо. Имаме хор от 22 жени и диригент. Оркестър от 14 души и диригент. Работя с най-добрия екип в България. Нека спомена доц. д-р Валери Димчев и Латинка Костова, която повече от 25 години живее в Испания и по моя молба се върна, за да създадем този екип. Хореографът Венета Ценова, която е изключително способен човек и преподавател в хореографско училище, също заслужава добри думи.

- Има ли подем във фолклора в последните години?

- Младите хора започват от малки на сцената като мен. Аз започнах на 5 години да танцувам и до днес не съм спирал да правя това, което обичам. Наблюдава се действително голям подем и завръщане към корените на фолклора. Има все повече любителски клубове, които се развиват.

Имаме три основни училища - в София, Котел и Широка Лъка, които всяка година бълват кадри, но има един сериозен проблем. От години много изпълнители в ансамблите са на минимална заплата. Много от младите хора като разберат какво заплащане ще получават при тежки условия, се отказват. Затова много трудно се намират кадри въпреки бълването на такива всяка година от училищата.

Затова на 14 декември м.г. входирахме декларация до Министерство на културата, председателя на Народното събрание, парламентарните комисии по култура, бюджет и финанси заедно с останалите 14 държавни и общински ансамбъла, както и Съюза на музикални и танцови дейци. Ако не се реши този въпрос, скоро може да говорим за отиване към края. Все още визитната ни картичка пред света е фолклорът и трябва да го опазим с всички усилия.

- Отговор получихте ли?

- Казват, че има съчувствие и разбиране от тяхна страна и ще направят всичко възможно да помогнат. Пожелателно и дипломатично. Надявам се на дългосрочно решение при идването на стабилен кабинет.

Нощта на ансамблите е на 10 март в зала 1 на НДK
Нощта на ансамблите е на 10 март в зала 1 на НДK

- Какво следва оттук нататък пред ансамбъла? Какви планове имате занапред?

- "Пирин" ще има над 50 концерта в България тази година. Обмислям голямо лятно турне в градове, в които не сме били през 2022-а. Най-голямата ми мечта е пътуване в чужбина. Има идея президентът Румен Радев да бъде патрон на мащабно световно турне в Европа и още няколко континента. Надявам се това да стане възможно с помощта на институциите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене