Лунни роувъри изследват пещера на остров Лансароте

Остров Лансароте

Снимка: Пиксабей

Лунни роувъри изследват вулканичната пещера на о. Лансароте като тренировъчен тест за мисията си на Луната, съобщи ДПА, позовавайки се на германския координационен център на проекта.

Изследването на пещерата е още една стъпка към истинската лунна мисия, каза Томас Фогеле от Центъра за изследване на изкуствения интелект в Германия, предава БТА.

Проектът КоРоб-Екс, финансиран от Европейския съюз, е базиран в Центъра за изследване на изкуствения интелект в Бремен, Северозападна Германия.

Технологията, използвана за изследване на пещерата, може да бъде приложена за изследване на Луната в бъдеще. Предвижда се разполагане на постоянна станция на Луната.

Кратерите и пещерите са подходящи локации за станцията, тъй като осигуряват защита от радиация, метеорити и температурни флуктуации. Преди хората да влязат в кратерите и пещерите обаче, роботите трябва да ги изследват самостоятелно.

Проектът КоРоб-Екс извършва тестове на роувърите на о. Лансароте, тъй като островът и тунелите му от лава предлагат добри условия за това. Роувърът транспортира сензор във вътрешността на пещерата и изработва 3Д карта на вътрешността. Втори роувър спомага за спускането на трети роувър навътре в пещерата. Така се изследва теренът и се създава карта на заобикалящата среда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене