Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за хумор и сатира "Райко Алексиев"

Алек Попов на сцената в Пазарджик
Снимка: Архив

Алек Попов е новият носител на Националната награда за хумор и сатира “Райко Алексиев“, която община Пазарджик връчи за осми път. Отличието се присъжда веднъж на 3 години, както и наградите в съпътстващия конкурс за местни автори. Тази година се навършват и 130 години от рождението на Фра Дяволо, както се е подписвал с псевдоним Райко Алексиев.

"За мен е чест да приема тази награда, но също така я приемам и с една голяма тъга, защото всички знаем каква е съдбата на Райко Алексиев – даровит артист, неуморен и предприемчив дух, голям общественик и голяма фигура в българския културен живот" , каза Алек Попов. Той добави, че сатирата винаги е била един недолюбен жанр от тираните и тоталитарните държави. По думите му мерило за едно демократично общество е доколко е позволено на човека да се шегува и доколко е приета критиката към силните на деня.

"Най-голямата заплаха за едно общество е, когато изчезне хуморът, а способността за самоирония и самокритика запада – тогава се раждат чудовища и кошмари" , отбеляза още Алек Попов. На церемонията бяха връчени награди и на мести автори, участвали в съпътстващия конкурс.

За хумористична проза бяха отличени: Димитър Стефанов, Михаил Тодоров и Илия Михайлов. Наградата за хумористична поезия получи Тодор Каракашев, а за карикатура– Константин Анастасов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене