Певицата Веси Бонева: Иска ми се музиката да е като азбуката

Снимки: Личен архив

С нея децата развиват своята интелигентност в пъти

Коя е тя

Увлечението на Веси Бонева към музиката започва от 5-годишната й възраст благодарение на майка й Венета. Тя учи в музикална паралелка в училище "Кирил и Методий" в Пловдив с профил класическо пеене, свири на пиано от 8-годишна, а на 10 години е поканена да запише първия си детски албум. Участва в предаването "Като лъвовете", пътува до Лос Анджелис заедно с българи артисти на Световната олимпиада по изкуствата, където заема второто място. Печели награда на МAD TV – Гърция, за най-добър български видеоклип за 2007 година. Партнира си с артисти като Мария Илиева, Васил Петров, Графа, АКАГА, Орлин Павлов, Милица Гладнишка и др. Нейната половинка е музикантът и творец Явор Велчев-Яви, с когото имат детенце Дариел.

- Веси, какво ти даде детето, майчинството, семейството?

- Вълшебство беше усещането, което получих по време на бременността, че съществото в корема ти започва да гради себе си чрез майката. Имах някакъв страх, който съм сънувала като кошмари. Мой си, женски страх, събран в годините. И когато забременях, първо беше голям шок. След това разбрах, че това е най прекрасното нещо, което може да се случи на една жена. Вероятно хормоналната основа и вселенските енергия и сила са трансформирали мен и съзнанието ми към по-различен поглед към случващото се.

- Какво научи от майчинството, какво промени и позабрави?

- Децата са тук, за да научат нас, големите, на търпение, искрена любов, да се издигнем над старите си разбирания и да влезем в тяхната нова вселена. Когато Дариел се роди, животът ми наистина се преобърна на 180 градуса! Тогава се чувствах най-красивата и усетих най-истинската любов между майката, детенцето и семейството, което започва да се оформя по един по-различен и нов начин. С много вдъхновение и емоции повдигнах себе си като интелект, начин на мислене и възприятия. Като истинска майка, която притежава всички заложби - и обич, и страхове. Те се пораждат само когато се появи детето.

- Би ли повторила да си майка отново?

- О, със сигурност, да! Даже плануваме с Яви да си имаме едно също толкова прекрасно момиченце някой ден. Аз имам сестра и знам колко ценно е усещането за това да си имаш някого освен мама и тати. Защото в много труден за мен момент в живота ми осъзнах какво богатство е това. Затова не мисля Дари да порасне сам и да си няма половинката - сестричка или братче. Това за мен е затваряне на един естествен цикъл на семейството.

Понякога децата се разболяват, друг път минават през своите метаморфози, после - пубертет... Но това накъде и как ще се насочат, зависи сега от нас и социалната ни среда, от обществото ни, къде и как растат. Затова магията трябва да се задейства в първите няколко години.

- Какво се случва в студио "След 7", което с Яви направихте?

- Студиото ни в Бургас официално е факт от 7 септември и в него вече се провеждат чудесни събития. То заживя с цялата си богата музикална общност на всички наши приятели и познати от изключително шарения и културно богат Бургас и цяла България. Правим джемсешъни, обсъждаме и зараждаме творчески идеи, започваме да развиваме едно по-различно музикантско общество, което тук, сред по-младите артисти, липсва. Искаме да им помогнем и обучим да утвърдят своята младежка формула. Да идват при нас и да се запознават с инструментите и музиката, да могат да свирят и да се докосват до тях. Изобщо - да опитаме да оставим хубав отпечатък върху културата ни с нашите идеи на вселенско ниво на общуване и разбирания. Защото с музиката децата могат да развият своя капацитет на интелигентност в пъти повече. Иска ни се тя да стане основен инструмент, както азбуката на Кирил и Методий. Защото там се крият изключително интересни формули, даващи съвсем друго възприятие в мозъците на дечицата. Те започват да възприемат по друг начин и на друго ниво своето обкръжение.

- Трудно ли е да се работи с деца?

- Те се учат чрез игри, песни, забавление, емоции, повторения. Затова главната ни цел е да вкараме музиката в семейството като начин на обучение на всяко малко детенце. За да знае кога да измие ръчичките си, зъбките, кога идва време за лягане, как сутрин се събужда с песнички за "добро утро" и т.н.

Отварянето на целостта на детското съзнание е много важно. Така се случи и с мен, когато бях малка. Свирех на пиано, пеех в хор, пътувах за концерти, участвах в конкурси, попадах в разнопластови музикални среди. Докато стигнах до този свят на културно възприятие, което сформира в мен личността, която в момента съм. Това е и нашата цел - да предадем тази голяма информация на децата.

- В края на януари с Яви издадохте албум с детски песнички. Разкажи ни за него!

- Да, албумът "Малките" е готов и издаден след две години упорит труд с подкрепата на НФК. Излезе на 28 януари, на рождения ден на майка ми, и го отбелязахме в тесен семеен кръг. Иска ни се да качваме на нашата платформа творби, с които да обръщаме повече внимание на "Малките". Те ще са насочени към малките последователи, музиканти, откриватели, животни и т.н. Ще направим цяла поредица - какво представляват, с какво се занимават, какво обичат да правят, как да съберем повече родители и деца в една обща тематика. И ще направим така, че не само децата да пеят песничките, а и мама и тате да могат да се включат с децата си. За да могат да бъдат всички обичащи, обичани, спокойни, жизнерадостни и най-вече да има мир вкъщи.

- Кои са авторите на творбите?

- Всичко това се случи с помощта много музиканти, текстописци и творци, сред които Кристиан Косев - контрабас, Христина Цанова - цигулка, Стойо Стоев - гайда, Щирион Спилидов - китара, Лора Паносян - арфа, Самуел Евтимов - орган и пиано, Евелина Савова - виолончело, Мишо Шишков - слайд китара, Асен Хайдутов - перкусии, Красимир Енчев - туба, Явор Велчев-Яви - изпълнител, композитор, аранжор, бас.

- Себе си не спомена!

- А, аз ли! Ами участвах в процеса в най-първичния му зародиш, когато нашето малко човече беше в четвъртия си месец в корема ми и написах текста на "Бъдно дете". Всички песни са свързани с ежедневието на едно детенце - разходката навън с количка, влизането в банята за къпане, вечерното приспиване, сутрешно събуждане с "Добро утро, бебе!" и т.н. Заглавията са много хубави и създадохме повече от 10 песнички. Така че скоро ще има нещо като продължение на този албум.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене