Певицата Веси Бонева: Иска ми се музиката да е като азбуката

Снимки: Личен архив

С нея децата развиват своята интелигентност в пъти

Коя е тя

Увлечението на Веси Бонева към музиката започва от 5-годишната й възраст благодарение на майка й Венета. Тя учи в музикална паралелка в училище "Кирил и Методий" в Пловдив с профил класическо пеене, свири на пиано от 8-годишна, а на 10 години е поканена да запише първия си детски албум. Участва в предаването "Като лъвовете", пътува до Лос Анджелис заедно с българи артисти на Световната олимпиада по изкуствата, където заема второто място. Печели награда на МAD TV – Гърция, за най-добър български видеоклип за 2007 година. Партнира си с артисти като Мария Илиева, Васил Петров, Графа, АКАГА, Орлин Павлов, Милица Гладнишка и др. Нейната половинка е музикантът и творец Явор Велчев-Яви, с когото имат детенце Дариел.

- Веси, какво ти даде детето, майчинството, семейството?

- Вълшебство беше усещането, което получих по време на бременността, че съществото в корема ти започва да гради себе си чрез майката. Имах някакъв страх, който съм сънувала като кошмари. Мой си, женски страх, събран в годините. И когато забременях, първо беше голям шок. След това разбрах, че това е най прекрасното нещо, което може да се случи на една жена. Вероятно хормоналната основа и вселенските енергия и сила са трансформирали мен и съзнанието ми към по-различен поглед към случващото се.

- Какво научи от майчинството, какво промени и позабрави?

- Децата са тук, за да научат нас, големите, на търпение, искрена любов, да се издигнем над старите си разбирания и да влезем в тяхната нова вселена. Когато Дариел се роди, животът ми наистина се преобърна на 180 градуса! Тогава се чувствах най-красивата и усетих най-истинската любов между майката, детенцето и семейството, което започва да се оформя по един по-различен и нов начин. С много вдъхновение и емоции повдигнах себе си като интелект, начин на мислене и възприятия. Като истинска майка, която притежава всички заложби - и обич, и страхове. Те се пораждат само когато се появи детето.

- Би ли повторила да си майка отново?

- О, със сигурност, да! Даже плануваме с Яви да си имаме едно също толкова прекрасно момиченце някой ден. Аз имам сестра и знам колко ценно е усещането за това да си имаш някого освен мама и тати. Защото в много труден за мен момент в живота ми осъзнах какво богатство е това. Затова не мисля Дари да порасне сам и да си няма половинката - сестричка или братче. Това за мен е затваряне на един естествен цикъл на семейството.

Понякога децата се разболяват, друг път минават през своите метаморфози, после - пубертет... Но това накъде и как ще се насочат, зависи сега от нас и социалната ни среда, от обществото ни, къде и как растат. Затова магията трябва да се задейства в първите няколко години.

- Какво се случва в студио "След 7", което с Яви направихте?

- Студиото ни в Бургас официално е факт от 7 септември и в него вече се провеждат чудесни събития. То заживя с цялата си богата музикална общност на всички наши приятели и познати от изключително шарения и културно богат Бургас и цяла България. Правим джемсешъни, обсъждаме и зараждаме творчески идеи, започваме да развиваме едно по-различно музикантско общество, което тук, сред по-младите артисти, липсва. Искаме да им помогнем и обучим да утвърдят своята младежка формула. Да идват при нас и да се запознават с инструментите и музиката, да могат да свирят и да се докосват до тях. Изобщо - да опитаме да оставим хубав отпечатък върху културата ни с нашите идеи на вселенско ниво на общуване и разбирания. Защото с музиката децата могат да развият своя капацитет на интелигентност в пъти повече. Иска ни се тя да стане основен инструмент, както азбуката на Кирил и Методий. Защото там се крият изключително интересни формули, даващи съвсем друго възприятие в мозъците на дечицата. Те започват да възприемат по друг начин и на друго ниво своето обкръжение.

- Трудно ли е да се работи с деца?

- Те се учат чрез игри, песни, забавление, емоции, повторения. Затова главната ни цел е да вкараме музиката в семейството като начин на обучение на всяко малко детенце. За да знае кога да измие ръчичките си, зъбките, кога идва време за лягане, как сутрин се събужда с песнички за "добро утро" и т.н.

Отварянето на целостта на детското съзнание е много важно. Така се случи и с мен, когато бях малка. Свирех на пиано, пеех в хор, пътувах за концерти, участвах в конкурси, попадах в разнопластови музикални среди. Докато стигнах до този свят на културно възприятие, което сформира в мен личността, която в момента съм. Това е и нашата цел - да предадем тази голяма информация на децата.

- В края на януари с Яви издадохте албум с детски песнички. Разкажи ни за него!

- Да, албумът "Малките" е готов и издаден след две години упорит труд с подкрепата на НФК. Излезе на 28 януари, на рождения ден на майка ми, и го отбелязахме в тесен семеен кръг. Иска ни се да качваме на нашата платформа творби, с които да обръщаме повече внимание на "Малките". Те ще са насочени към малките последователи, музиканти, откриватели, животни и т.н. Ще направим цяла поредица - какво представляват, с какво се занимават, какво обичат да правят, как да съберем повече родители и деца в една обща тематика. И ще направим така, че не само децата да пеят песничките, а и мама и тате да могат да се включат с децата си. За да могат да бъдат всички обичащи, обичани, спокойни, жизнерадостни и най-вече да има мир вкъщи.

- Кои са авторите на творбите?

- Всичко това се случи с помощта много музиканти, текстописци и творци, сред които Кристиан Косев - контрабас, Христина Цанова - цигулка, Стойо Стоев - гайда, Щирион Спилидов - китара, Лора Паносян - арфа, Самуел Евтимов - орган и пиано, Евелина Савова - виолончело, Мишо Шишков - слайд китара, Асен Хайдутов - перкусии, Красимир Енчев - туба, Явор Велчев-Яви - изпълнител, композитор, аранжор, бас.

- Себе си не спомена!

- А, аз ли! Ами участвах в процеса в най-първичния му зародиш, когато нашето малко човече беше в четвъртия си месец в корема ми и написах текста на "Бъдно дете". Всички песни са свързани с ежедневието на едно детенце - разходката навън с количка, влизането в банята за къпане, вечерното приспиване, сутрешно събуждане с "Добро утро, бебе!" и т.н. Заглавията са много хубави и създадохме повече от 10 песнички. Така че скоро ще има нещо като продължение на този албум.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене