Морфов: Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър

Александър Морфов на шествието, организирано от новото движение за култура. До него са Лилия Абаджиева, Камен Донев и Иво Сиромахов

Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър с изключение на двама души. В момента ме преследват за дискриминация. Всичко онова, което се случва в Народния театър, е огледално на държавата. Това каза дисциплинарно уволненият режисьор Александър Морфов, който се присъедини към шествието, което организира новото движение за култура днес.

Шествието на протестиращите започна от Министерство на културата, премина пред Президентството и завърши пред Министерски съвет.  Новото движение настоява за реформа в културния сектор и законови промени. 

Не може такова унизително поведение на зам.-директора на Народния театър. Тя унизи себе си, театъра, мен, артистите. Оттам отворихме бутилката, каза Морфов за пиара Велислава Кръстева, която доброволно напусна театъра преди по-малко месец.  

Шествието на движение за култура
Шествието на движение за култура

На шествието присъстваха основателите на движението - проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева, актьорите Албена Колева, Камен Донев, Валери Йорданов, Никола Додов, режисьорът Костадин Бонев. Дойдоха и артисти, които подкрепят исканията на новото движение за адекватно законодателство. Сред тях бяха Христо Гърбов, Иглика Трифонова, Васил Гюров, Стефан Денолюбов, Леарт Докле и други. 

"Има нещо удивително в това, което се случва. Хората, които са дошли, за да подкрепят смисъла, истината, правдата. Тази правда и тази истина в тази държава отдавна е унищожена", заяви Морфов. 

Той призова хората да се "събудят". "Хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват вече толкова години. Трябва да има свобода, достойнство, чест", заяви Морфов. 

Христо Гърбов и Иглика Трифонова
Христо Гърбов и Иглика Трифонова

"Движение за култура“ ще депозира своите искания при президента, премиера и министъра на културата. Текстът на писмото им гласи:

"Движение за култура" се формира по силата на един повод и една причина. Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.

Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране". 

Валери Йорданов чете писмото с искания на движението за култура, което внесе при президента, премиера и министъра на културата.
Валери Йорданов чете писмото с искания на движението за култура, което внесе при президента, премиера и министъра на културата.

По думите в писмото никой от инициаторите на "Движение за култура" няма желание да заема какъвто и да е ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. 

"Нашият протест не е, за да свали някого от власт или от някоя институция. "Движение за култура" има идея да узакони отношенията между работодател и работници, най-общо казано. Защото се прескачат граници. Не мога да забравя думите, които казва директорът Васил Василев, че в Народния театър не са важни личностите. То за какво въобще тогава го има този театър. Затова съм тук да подкрепя моите приятели, колеги, към които имам изключителен респект", каза актьорът Христо Гърбов. 

Според актьора Валери Йорданов обстановката в Народния театър е неприятна. "Хората говорят тихичко, за да не бъдат уволнени". Никой не смее да вземе отношения. Защо законът е такъв, че един директор има повече правомощия от един министър, министър-председателя и президента?", попита Йорданов. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене