Деси Банова разплаква Виктор Юшченко в ефира

Деси Банова разговаря с президента на Украйна Виктор Юшченко в Баку.

Беше много трудно. Политическа кампания, отравят те, но не можеш дори да кажеш някому, защото никой не иска болен президент. Трябва обаче да продължиш, защото без това няма бъдеще. Разтърсващите думи са на президента на Украйна Виктор Юшченко (2005-2010) пред Деси Банова-Плевнелиева, която разговаря с него на Десетия глобален форум в Баку.

Той не казва на народа си, ходи на операции в петък, в понеделник е на работа. И така 26 операции, научава тя от него за онази 2004 г., когато руснаците правят опит за убийството му. Със сълзи на очи той разказва лични неща за семейството си и за трагедията, които никога не е споделял в ефира.

Дълъг и емоционален разговор, продължил 40 минути - той говори на украински, съпругата му - украинка, родена в САЩ, превежда на английски за журналистката. В личен разговор след интервюто разказва на Деси Банова, че прави “музей на победата”. Даже не един, а пет. Събирал всичко от фронта - неща, принадлежали на руснаци, на украинци, и се надявал да ги покаже след края на войната.

А съпругата му, с която журналистката е правила навремето интервю онлайн, ѝ обяснява как трите им деца, учили в чужбина, са се върнали в Украйна, за да помагат на страната си.

Цялата треперех, слушайки разказите им, казва Деси Банова пред “24 часа”.

За срещата ѝ с Юшченко много ѝ помага фактът, че съпругът ѝ Росен Плевнелиев, участвал във форума в Баку, е бил човек на годината в Украйна през 2014 г. Украинците много го харесват, защото той още от самото начало е имал много твърда позиция срещу Путин, казва тя.

Интервюто с Юшченко е първото от поредицата разговори на журналистката с личности от световна величина. Прави ги в Баку по време на глобалния форум, посветен на темата “Светът днес: Предизвикателства и надежди”. В столицата на Азербайджан тя се среща още с наследниците на две исторически фамилии, променили световната политическа карта, както и с носител на Нобелова награда.

Разговорите ще бъдат излъчени в авторската ѝ рубрика “Тук и сега” в съботно-неделния сутрешен блок “Събуди се” на Нова тв, като интервюто с украинския президент е още тази събота.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене