Дъщерята на Гълъб Донев – Габриела, учи младите майки как да хранят децата си евтино и био

Габриела и синът  Робърт на слънце в градината
СНИМКА: ИНСТАГРАМ - https://www.instagram.com/m.a.m.c.h.e/

Има диплома за актьорско майсторство, сега завършва магистратура по “Детска психология”

Колко вреден всъщност е оризът? Макар и да е една от първите храни, които бебетата ядат в живота си след млякото, той съдържа опасни метали. Начинът му на отглеждане го прави опасен за децата. Това изследване, което прочита Габриела Донева, я подтиква да започне да приготвя сама храната за своя син. Повече от година дъщерята на служебния министър-председател Гълъб Донев всекидневно готви, но и помага на други млади майки, като споделя в инстаграм рецепти и съвети за отглеждането на едно дете.

25-годишната Габриела е майка на Робърт, който е на година и 7 месеца. “Рано станах майка, но не бих казала, че възрастта има значение.

Исках да имам дете още когато бях на три. Тогава

разбрах, че жените раждат

На 21 г. знаех, че вече искам да имам дете. Не бих посъветвала никого, защото знам какъв е начинът на живот на един млад човек. Но това не беше прибързано решение, трябва да го усетиш. Ако не го усещаш, не го прави, защото ще те захлупи”, разказва Габриела Донева. Нейният съвет към жените е да се грижат за себе си и да обръщат внимание на репродуктивното си здраве, защото ще дойде момент, в който ще искат да бъдат майки.

Габриела ражда на 23 години. Тогава следва магистратура по “Детска и юношеска психология” , но майчинството не ѝ пречи да завърши. Дори всяка седмица се явява на изпити. Преди това е завършила висшето си образование в университета “Брунел” в Лондон  , като е изучавала “Театър и творческо писане”. Има и диплома по театър за актьорско майсторство от Лондонското училище по драматично изкуство, специализирала е актьорско майсторство за кино в “Американска академия по драматично изкуство - Лос Анджелис”.  

“Още по време на бременността започва фокусирането върху бебето. Личността на жената отстъпва. Остава на заден план, защото детето е много изискващо. Но най-лошото за една майка е да се загуби в майчинството. Затова

много често си напомням, че за да съм добра майка, трябва да съм добра личност”,

разказва Габриела.

Според нея децата от най-ранна възраст виждат примера, който им дават родителите - как живеят, как се държат, какви решения вземат. Затова е важно майката да продължава да се развива в професионален и личен план. “Ако не изискваш личностно развитие, то няма да дойде, защото детето ти ще изисква винаги”, смята младата майка.

Когато идва време да започне захранването на Робърт, Габриела прочита вече споменатото изследване за ориза. Тогава се замисля колко вредни храни ядем, и осъзнава, че не иска да ги дава на детето си. Започва да чете допълнително по темата. Но информацията на български език според нея е оскъдна, затова се заема да я поднася на други млади майки. Профилът ѝ в инстаграм е пълен със съвети и рецепти, като тя достъпно разказва личния си опит. Не закъснява и обратната връзка - десетки майки на ден ѝ пишат лични съобщения с въпроси коя храна кога се включва и дори защо дава просо - то не е ли за кокошки? 

Домашно приготвената торта за първия рожден ден на Роби
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Домашно приготвената торта за първия рожден ден на Роби СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

“Затова се опитвам да съм полезна, за да може да правят нещо хубаво за децата си. Храненето е важно, защото е култура и начин на живот. Давам им информацията, за да готвят, без да им струва много ресурси и време ”, казва Габриела.

Според нея най-важното нещо в готвенето за бебета е да има организация. Тя не ползва скъпи уреди - само тенджера и пасатор. Затова и предпочита рецепти, които се приготвят за 15 минути. Според Габриела всяка майка може да дава на детето си полезна храна, без да е скъпа.

“Храните, които се предлагат по магазините, нямат нищо общо с това, което може да се приготви вкъщи. Ние живеем в такава държава, че навсякъде по дворовете на село има ябълки, праскови... Плодовете могат да се консервират без захар през цялата година. Биохраните са много скъпи и едно бурканче може да струва от 3 до 5 лв., а детето яде по 3 на ден. Бебешките биокухни на месец струват около 400 лв.”, разказва Габриела.

Да покаже на майките, че храната може да бъде евтина и бърза за приготвяне, е основната ѝ цел.

Един от първите ѝ опити в кухнята е да свари

само 12 грама елда – една супена лъжица

Тогава приготвя едно пюре. “Това наистина е безумие. Ако го правех до ден днешен, щях да съм се отказала от готвенето. Но проба - грешка”, казва Габриела.

Що се отнася до грешки, една от най-големите според нея е да купи бебешки робот за хранене. Уредът струвал 350 лв. и можел да готви на пара и да пасира. Само че частите му били твърде големи за съдомиялната и не можело да се слагат в него зърнени храни.

Затова всичко си го приготвя сама. През лятото често сяда пред телевизора с една купа череши. После ръчно с метална сламка изважда костилките. “Майките често ме питат защо имам праскови, кайсии през декември. Защото през юли съм го помислила, че през зимата ще искам. Замразявам сезонните плодове, за да има разнообразие после”, казва младата майка.

Културата на хранене е получила от своето семейство. Като дете Габриела никога не е ограничавана да си купува пакетирани храни, но е знаела, че чипсът не е полезен. Майка ѝ и баща ѝ обяснявали кое е вредно и с какво би било хубаво да се храни. “Моите родители бяха страшно либерални с мен и знам, че този модел работи. Аз не бих забранила на детето си нищо в никакъв случай. Бих му позволила да пробва каквото иска. Но ще имаме разговор за това, че е хубаво да се яде вкъщи домашно приготвената храна, защото носи здраве”, казва Габриела Донева.

Тя никога не си е купувала мазни банички и сандвичи в училище, но не е била и изкушавана. Майка ѝ всяка сутрин ѝ приготвяла домашна закуска, за да може да отиде на училище сита и да не ѝ се прииска да хапне пакетирана вредна храна.

Авторски рецепти и съвети: 

Габриела Донева
https://www.instagram.com/m.a.m.c.h.e/
Габриела Донева https://www.instagram.com/m.a.m.c.h.e/

Детето да се храни на масата заедно със своите родители

“За мен интеграцията в семейната закуска, обяд или вечеря е много важно да се изгради като култура на хранене”, казва Габриела. Много често родителите хранят детето си, а след това сядат на масата. Но по този начин според нея то не може да изгради навика да седне на масата, да има търпението да се нахрани с възрастните и да свикне с храната, която е на нея. Ако детето яде отделно готови пюрета, то ще свикне, че има избор. “Така се появяват злоядите деца. Ако имаш 10 вида пюрета в бурканче, ако не яде от първия, ще яде от петия и все ще хапне нещо. Но ако седне на масата и яде каквото и родителите, те му дават примера, че това, което е на масата, е вкусно. Стига да се спазват елементарни правила, детето може да бъде интегрирано в семейното хранене”, казва Габриела.

Вегетарианците трябва да дават месо на своите деца

За Габриела е грешно родителите, които са вегани или вегетарианци, да изключват месото от менюто на своите деца. Тя също не го обича, но Роби се храни с всички видове месо. “Децата до 1 годинка имат нужда от изключително големи количества желязо. Иначе се стига до анемия. Всеки човек да избира как да се храни. Храната при децата е здраве, тя е имунитет. Доказано е, че имунитетът на децата е в червата. Болните деца вероятно нямат добра диета”, твърди младата майка.

Да се готви за няколко хранения напред

“Моят трик е да готвя за няколко хранения напред. Затварям в бурканчета и ги консервирам”, разказва Габриела. Така тя спестява време и готви само по веднъж на ден. Затова и най-големият ѝ съвет към другите майки е да не мислят само за едно хранене, а и за следващите напред, за да спестяват време и енергия.

Не привързва детето си към играчки

Всеки път, когато младата майка излиза със сина си, тя не взема играчки със себе си. Причината е, че иска Робърт да се научи сам да намира с какво да играе. Така той се занимава с камъчета в парка или със салфетки в ресторант например. Опитвам се да не го привързвам към вещи. Опитвам се да го направя адаптивен, да се справя с всичко в различните ситуации, да спи навсякъде - в количката, колата, в стаята си. Това е най-важното нещо. което като родител, искам да го науча. 

Трапеза с домашно приготвени ястия от Габриела
Трапеза с домашно приготвени ястия от Габриела

Следобедна закуска с праскови и тахан – любимата на Роби  

ПРОДУКТИ:

  •  5 с.л. просо 
  •  1 обелена праскова
  •  1 с.л. тиквен тахан 
  • 300 - 400 мл вода (на око) 
  • Начин на приготвяне:

Слагаме всички продукти в тенджера и ги варим за 15-20 мин. Накрая добавяме тахана. Получават ми се 2 пюрета от около 220 грама. При нужда можете да пасирате.

Съхранявам прасковите от лятото, като са обелени и сварени, затворени в буркан. Може и да се замразяват в пликче. Така Роби продължава да яде от летните плодове и зимата. В прасковите има много витамин С, който се справя със свободните радикали в тялото, витамин А, Б-каротин, калий и дори желязо.

Просото пък е зърнена култура без глутен, съдържаща B1, B2, много магнезий, фосфор и калий.

Таханът е добра мазнина и протеин. Вкусът му не е приятен. Моето дете сам не го харесва, но когато е в пюре, го обожава. Богат е на магнезий, калий, манган и фосфор.

Крем супа от червена леща

ПРОДУКТИ:

  • 100 г червена леща 
  •  1 картоф 
  •  1 глава лук 
  •  1 ч.л. куркума
  •  1 ч.л. кориандър 
  •  1 ч.л. къри 

Начин на приготвяне:

Слагаме всички продукти в тенджера и ги заливаме с вода.  Варим всичко заедно 40 минути, а след това пасираме. Получава се супа с жълт цвят, като това колко е гъста, е въпрос на вкус.  За възрастни може да се подправи със сол и черен пипер. Тази ливанска рецепта е за   имунитет и добро храносмилане.

 Крем със сини сливи 

ПРОДУКТИ:

  • 5 с.л. овесени ядки 
  • 9 бр. сушени сини сливи без костилки
  • 1 с.л. кокосово масло 
  • Около 300 мл вода

Начин на приготвяне: 

Изсипваме продуктите в тенджера и ги варим за 15 минути. След това ги пасираме, ако искаме да бъде с консистенцията на крем. Ако стане по-гъсто, може да се ползва нишесте за бисквитена торта, защото овесените ядки създават желирана структура на кремчето, а сините сливи - голяма сладост. 

Тази рецепта е  подходяща както за захранване, така и за по-голямо дете.

Следобедна закуска с праскови и тахан – любимата на Роби 
Личен архив
https://www.instagram.com/m.a.m.c.h.e/
Следобедна закуска с праскови и тахан – любимата на Роби Личен архив https://www.instagram.com/m.a.m.c.h.e/
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене