Сериал по БНТ възкреси убит партизанин и той хукна да превзема София

Майор Сергей Деянов (Стефан Данаилов)  и Богдан Велински (Георги Черкелов) в кадър от "На всеки километър" нямат участие в гафа с възкръсналия партизанин

Освен в “На всеки километър” гафове има и във филмите “Иван Кондарев”, “Юлия Вревска”, “Царска пиеса”, “Снаха” и др.

Гафове при снимането на филми има по цял свят, даже и в Холивуд и Боливуд. Някои от гафовете биват изчиствани при монтажа, но има и такива, които се промъкват в самите филми.

Сериалът “На всеки километър” ще остане в историята и с един от най-големите гафове в киното ни. Ако не и най-големият.

1. В девета серия е онзи епизод, с който започва всяка серия. Ученика (в ролята е Коста Карагеоргиев) пада убит край един километричен камък, успявайки със сетни сили да извика: “Ние сме на всеки километър оттук до края на света”. В последната серия - “Първият ден”, в партизанската колона, която отива да завземе властта в София, бодро крачи и Ученика. Явно е възкръснал.

2. Поради малкото време за производството на “На всеки километър” снимат много бързо и това води и до гафове - като смъртта на Стефчо (Олег Ковачев), например.

Кълцайки с два камъка, гримьорът прави дупка на ризата на гърба му, после я оцветява в червено. Това е раната, от която той умира. Когато гледат заснетия материал обаче, става ясно, че “раната” не се вижда. “Е, от какво умира Стефчо, като няма рана”, хокал ядосан режисьорът Любомир Шарланджиев хората от екипа.

След излъчването на филма децата от махалата питали Олег: “Абе, ти от какво умря?” “От рана на гърба, обаче вие не сте я видели”, отвръщал Олег Ковачев.

3. Никола Корабов снима филма “Иван Кондарев”. В ролята на Кондарев е Антон Горчев. Той е влюбен в колежката си Христина (Катя Паскалева), тя обаче предпочита богатия красавец Костадин Джупунов (Ламбо) и се омъжва за него.

В Елена снимат сватабата им. Почти целият град, облечен в народни носии, участва в голямото сватбено хоро. Корабов поставя камерата неподвижна и иска всички актьори, заловени на хорото, да минат в близък план пред нея. Започват снимките и в един момент режисьорът вижда във визьора, че на хорото се е хванал и Горчев.

Няма никаква логика той да е на хорото, още по-малко весел и засмян, след като любовта на живота му Христина го е изоставила. Побеснял, Корабов крещи:

- Как може бе, Антоне, бе... Горчееев!

А актьорът решил, че е репетиция. Хванал се на хорцето да се постопли малко, а и явно бил подал повечко “газ” в кръвта...

Тези кадри, разбира се, са изрязани.

4. Никола Корабов е режисьор и на филма “Юлия Вревска”. Снимат много трудните кадри за преминаването на Дунав с лодки от руските войски. На няколко места са монтирани бомби, които трябва да се взривят, когато лодките стигнат до определено място.

Корабов се провиква на пиротехниците: “Взривявате, когато вдигна дясната си ръка!”. После проверяват работят ли камерата и звукът... И тук Корабов решава да се презастрахова и повтаря към пиротехниците: “Взривявате, когато вдигна дясната си ръка!". И вдига дясната си ръка.

Бомбите избухват, но в кадъра няма нито една лодка...

5. Иван Ничев снима във Враца филма “Царска пиеса” по сценарий на Владо Даверов. Една сутрин трябва да направят трудна емоционална сцена, в която са Тодор Колев като цар Петър, Доротея Тончева - негова съпруга, и Евстати Стратев - неин баща и директор на театъра, където се играе пиесата. Работата потръгва, актьорите дават всичко от себе си и епизодът се получава.

В края му спират камерата за смяна на лентата. На Тодор Колев обаче му прави впечатление, че смяната става много тихо. Операторът и асистентите си разменят гузни погледи. С такива очи дете гледа майка си, когато се е наакало.

“Какво става?” - пита режисьорът. Операторът едва промълвява:

- Нямало е лента в камерата...

Снимат още няколко дубъла, но така и не се стига до магията на първия.

6. Снимат филма “Снаха”. Претенциите на Стефан Гецов, който играе Юрталана, са се увеличили и от продукцията плащат на жена от селото, която да готви екологична храна на актьора.

Един ден следобед трябва да снимат възлов епизод, след който Емилия Радева, която играе Юрталанката, трябва да пътува за София.

Похапнал екологична храна, Гецов идва навреме за снимките, но малко преди те да започнат, казва, че си е забравил мустака, с които се снима, у дома на жената. Гримьорката веднага хуква към къщата, но след малко се връща с празни ръце. Стопанката на къщата й казала:

- Видох на черчевето на прозореца некаква вуна (вълна) и я фърлих у огъньо.

Гримьорката спасявава положението с резервните мустаци, които предвидливо носи в реквизита си.

7. През 1994 г. в България идва сръбският режисьор Горан Маркович, син на актьорите Оливера и Раде Маркович, когото помним от “Крадецът на праскови”, да снима филма “Еуфорична трагедия”.

Режисьорът ангажира Павел Поппандов и Георги Калоянчев за епизодични роли и им казва: “Знам, че сте велики глумци (актьори), но не мога да ви дам големи роли, защото се снима синхронно и трябва да се говори на сръбски. Искам филмът да участва в Кан...".

Павел е полицай и арестува героя на Калоянчев, който е черноборсаджия. Калата трябва да каже: “Г-н полицай, какъв черноборсаджия съм аз, като виждате, че съм бос?! Откраднаха ми обувките.” Уж учат текстовете си на сръбски, но по време на снимките Калата казва: “Г-н полицай, па ни съм я черноборс, глей, украли су ми обуви...”.

Настава луд смях, защото думата “обувки” на сръбски е “ципели”. “Какви обуви бе, Кала?” - смее се и Поппандов. “ Абе, Павка, обуви съвсем си звучи на сръбски”, оправдава се Калоянчев.

“Е, сега видя ли защо не ни дадоха големи роли?!” - обобщава Поппандов.

8. Във филма “Борис I” Борислав Шаралиев иска да заснеме кадър, в който да улови най-красивия миг на изгрева. Камерата е зад едно било, а между две скали трябва да излязат боилите на коне, водени от Борис (Стефан Данаилов). Най-отзад е Стоян Стоев в ролята на Спиро Писача, яхнал дребна кобилка на име Августинка. Толкова дребна, че краката на актьора опират по земята.

Шаралиев командва по мегафона:

- Тръгвай!

Според Стефан Данаилов конете се подплашват от металическия глас и не тръгват. Той предупреждава режисьора да не вика. Предупреждава го веднъж, два пъти, три пъти. След третия път, когато всички са много напрегнати, изведнъж Стоян Стоев запява:

Тръгнахме за Константинопол

пу--и да иб-м,

дупи дадохме,

душа да отървем...

Всички избухват в луд смях и моментът за снимки е фатално изпуснат.

 

Антон Горчев в ролята на Иван Кондарев

Антон Горчев е Иван Кондарев в едноименния филм.
Антон Горчев е Иван Кондарев в едноименния филм.
Мустаците на Юрталана, които изгоряха в кюмбето.
Мустаците на Юрталана, които изгоряха в кюмбето.
Снимат Тодор Колев и Доротея Тончева с камера, в която няма лента.
Снимат Тодор Колев и Доротея Тончева с камера, в която няма лента.
Павел Поппандов като сръбски полицай във филма "Еуфорична трагедия". Гафът е Калата, който е черноборсаджия.
Павел Поппандов като сръбски полицай във филма "Еуфорична трагедия". Гафът е Калата, който е черноборсаджия.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене