Силвия Лулчева взима ролята на Татяна Лолова в “Милионерът”

Силвия Лулчева като госпожа Масларска и Александър Григоров като Христо Кондов в “Милионерът”.

Премиерната постановка е част от стратегията на Сатиричния театър да представя българска драматургия

Един донякъде познат текст, който е минал през много варианти през годините, е със съвременен прочит на режисьора Николай Урумов. Има политическа сатира, социална, даже и емоционална. Хората, които ще го гледат, ще бъдат залети от огромно количество хумор, но не просто да се смеят, защото някой се е спънал, а зад него стои отношението ни към света - сатира, преведена на съвременен език. Така директорът на Сатиричния театър “Алеко Константинов” Калин Сърменов описва най-новата премиерна постановка - “Милионерът”. Заглавието е едно от 12-те в афиша, които са на български автори.

Текстът на Йордан Йовков – за фалшивия милионер ветеринарен лекар, който се опитва да се ожени по любов – е една от най-успешни постановки на Телевизионния театър в БНТ. През 1988-а я режисира Младен Младенов, а ролите изиграват плеядата големи звезди на Сатирата – Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Меглена Караламбова, Цветана Платиканова, Ангел Георгиев, Васил Попов и др.

В главните роли в новия прочит на “Милионерът” ще влязат Константин Икономов, Силвия Лулчева, Стефания Кочева, Александър Григоров, Димитър Баненкин, Ивайло Калоянчев и Теодор Елмазов.

“Смея да твърдя, че Сатиричният театър има най-добрата трупа до момента - от гледна точка на качества и хомогенност. Николай Урумов е успял толкова актуално да погледне текста на Йовков и да го развие. Това, което успяха да направят, е толкова впечатляващо, че имах усещането, че трябва да изгледам докрай представлението, изправен на крака”, казва Калин Сърменов.

Премиерната постановка е част от стратегията на Сатиричния театър да представя българска драматургия - както класическа, така и съвременна. “Ние сме единственият театър в България, в който има 12 български заглавия на класици - от Елин Пелин до съвременни млади автори. Театрите са мястото според мен, което да даде надежда на младите, които могат да пишат, че има смисъл и това може да се превърне в професия.

Ние искаме да открием бъдещето на българската

драматургия”, казва Сърменов.

Близо година след като постави “Криворазбраната цивилизация”, актьорът и режисьор Николай Урумов продължава да се вълнува от болезнено актуалните теми в нашето общество. В свое интервю преди време той разказва, че избира да поставя автори от златната българска съкровищница, защото са актуални и в наши дни.

“И днес продължаваме да се запленяваме от повърхностния, от външния блясък и високопарните думи и обещания на всякакви маргаридивци, които през определен период от време идват и ни обещават светло бъдеще и да ни поведат към Европа. Но пак и пак оставаме излъгани, защото целите на тези хора се оказват изключително меркантилни”, казва Урумов.

“Радвам се на Николай Урумов, че взема текста и чрез него създава този свят, много близък до нас. Не ни отдалечава, а се говори на нашия език. В същото време те взривява с позиция”, казва Сърменов.

Всъщност Силвия Лулчева ще изиграе ролята на г-жа Масларска, майката на булката, в чийто образ влиза Татяна Лолова навремето. Александър Григоров, едно от младите попълнения на Сатиричния театър, пък ще бъде доктор Кондов – роля, в която е играл Стефан Данаилов. 

Актьорите в сцена от постановката “Милионерът”.
СНИМКА: САТИРИЧЕН ТЕАТЪР “АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”
Актьорите в сцена от постановката “Милионерът”. СНИМКА: САТИРИЧЕН ТЕАТЪР “АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”

Според Лулчева текстът на постановката

е на български класик, но темите в нея са

болезнено актуални и днес

“Стара е притчата, че никой никъде не е занесъл нищо в отвъдния живот, но човешкото око е лакомо, алчно, ненаситно. Затова тези теми звучат потискащо актуално”, разказва Силвия Лулчева в свое интервю.

Спектакълът представя герои, които са запленени от материалните облаги и изгубват достойнството и морала си.

“Иронията е как се кланяме на парите и как може да променим отношението си към един човек въз основа на неговото материално благополучие”, казва Силвия Лулчева. “И понеже идват избори, се оказва, че Йовков и на тази тема е бил безмилостен. Става дума за кметски борби и кой за кого ще гласува. Каква е разликата да си кмет - когато един падне от власт, местят фенера от неговата къща и го слагат пред дома на новия. В това се изразявали промените и реформите с идването на новия човек”, допълва актрисата. 

Стефания Кочева в ролята на Евгения и Александър Григоров като Христо Кондов в “Милионерът”.
Стефания Кочева в ролята на Евгения и Александър Григоров като Христо Кондов в “Милионерът”.

Маски на Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова,

Татяна Лолова ще греят във фоайето

Сатиричният театър “Алеко Константинов” обяви конкурс за изрисуване на тематични стенописи върху двата купола във фоайетата в сградата. Кандидатите имат за задача да направят проекти, с които да съхранят историята на театъра и връзката между поколенията творци сатирици. Конкурсът продължава до април.

“Аз съм изключително любопитен да видя какво ще се получи. Иначе съм казал, че сам ще се кача горе и ще нарисувам едни облачета, за да приключи мъката”, казва директорът на театъра Калин Сърменов.

Съвсем скоро обаче фоайето в театъра ще оживее с маски на знаменити актьори, основатели и вдъхновители на Сатирата. Проектът ще бъде осъществен от Кунка Димитрова - “едно от най-силните и смели имена в съвременната скулптура”, както я нарича Сърменов. “На централната колона, където са Алеко Константинов и Радой Ралин, ще сложим маски. Всеки месец ще има нова”, обяснява директорът. Така цялото фоайе ще оживее с ликовете на хората, важни за Сатиричния театър, сред които Георги Калоянчев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Катя Паскалева и други. “Искам да покажа на всички как трябва да мислят за историята и за поколенията преди тях”, казва Сърменов.

 

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене