"Музикаутор" иска театри, културни домове и ателиета да плащат авторски права

"Музикаутор" изпрати писма до над 80 организатора на театрални постановки от цялата страна за необходимостта от уреждане на авторските права за музиката в тях, съобщават от дружеството. Според "Музикаутор" това тяхно задължение произтича от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Според закона когато едно музикално произведение достига до аудиторията чрез театрален спектакъл, това е публично изпълнение. В този смисъл ползватели по отношение на използваното музикалното съдържание са лицата, организиращи представлението, и те имат задължение да го лицензират, припомнят от дружеството.

„България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите. Още по-далеч сме спрямо държавите от Централна и Източна Европа. Това не е случайно. Това е функция на държавен контрол и ценностна система“, заяви Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор".

Кампанията обхваща държавни театри, общински театри, културни домове и собственици на ателиета, в които се реализират сценични постановки. Тя е част от инициативата на "Музикаутор" за систематични стъпки за зачитане правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации и културните средища.

Според организацията на композитори, автори и музикални издатели за управление на авторски права МУЗИКАУТОР зачитането на авторското право сред творческите индустрии е гаранция, че всеки творчески продукт ще бъде уважен и възмезден, но преди всичко това е условие за постигане на балансирана културна среда у нас.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене