Белтран - внукът на Симеон II, на 24 г. е доктор по физика и ще предсказва климатичните промени

Царският внук Белтран - брат на княз Борис и по-малък син на княз Кардам Търновски, е физик.
СНИМКИ: KINGSIMEON.BG

Братът на “пазителя на короната” Борис е сочен от испанските медии за един от най-красивите европейски аристократи

Той е българският принц Хари. Вторият по право за наследяване на короната. Това е царският внук Белтран - брат на княз Борис и по-малък син на княз Кардам Търновски.

След като първородният син на цар Симеон II и царица Маргарита почина през 2015 г. след дълго боледуване вследствие на тежка катастрофа, престолонаследник сега е неговият по-голям син - Борис. А докато той самият няма наследници, втори в правото за наследяване е Белтран. На 23 март той навърши 24 години.

Белтран с дядо си цар Симеон II
Белтран с дядо си цар Симеон II

България обаче не е монархия, затова цар Симеон II промени традициите и даде на Борис нова титла - “пазител на короната”. Така той няма да е цар, но ще наследи дядо си начело на монархическата династия - символно и без истински трон и корона. Такъв един ден би могъл да бъде и Белтран. Също като принц Хари, който обаче е пети в опашката за трона в Бъкингам след принц Уилям и трите му деца.

Всъщност Белтран и Хари са далечни роднини

- цар Симеон бе чичо на покойната кралица Елизабет, която е пета братовчедка на българските князе.

Общото между двамата обаче свършва дотук. За разлика от английския престолонаследник, Белтран е в прекрасни отношения със семейството си и не обича публичността и шума около себе си.

Всъщност това е може би най-дискретният от 11-те внуци на Симеон Втори. Испанските медии го определят като един от най-красивите европейски принцове, но Белтран, изглежда, не се блазни от светлините на прожекторите, славата и балните зали.

За разлика от брат си Борис, който триумфира сред европейската аристокрация със своите скулптури, от артистичната си братовчедка - певицата Мафалда, както и от двамата млади лекари във фамилията - Мирко и Лукас, Белтран е избрал света на физиката, където вече гради професионална кариера като учен. По това той се доближава най-много до чичо си Кирил, който е завършил теоретична и квантова физика в университета в Принстън, макар днес да работи във финансовата сфера.

Белтран с брат си Борис и майка си Мириам в Царска Бистрица през 2018 г.

СНИМКА: ПЛАМЕН ТРИФОНОВ
Белтран с брат си Борис и майка си Мириам в Царска Бистрица през 2018 г. СНИМКА: ПЛАМЕН ТРИФОНОВ

След като през 2020 г. Белтран завърши теоретична физика в университета Queen Mary в Лондон, той кара аспирантура и е доктор по физика на климата в Imperial College отново в британската столица. Приет е със стипендия за отлични постижения.

От малък Белтран е запален по физиката, а сега е избрал този неин клон, който се опитва да обясни и предскаже природните явления. Изключително перспективна професия с оглед на климатичните промени. Все повече учени по света акцентират на важната роля на физиката за разбирането за климата и обсъждат възможности за намаляване консумацията на енергия, на замърсяването.

Белтран като малък с батко си Борис и с родителите си Кардам и Мириам
Белтран като малък с батко си Борис и с родителите си Кардам и Мириам

Красивият 24-годишен български княз все пак не остава по-назад от артистичните си роднини. Той

свири толкова добре на пиано, че като малък учителите по музика са му предричали бляскави успехи по световните сцени

А майка му се изкушаваше да пуска в социалните мрежи “тайни” клипчета с негови изпълнения на пианото у дома.

Също като всичките си роднини, и Белтран е полиглот. Говори испански, английски, френски и немски.

Белтран и Борис винаги са били повод за гордост на майка си. Двамата пораснаха преждевременно покрай трагедията, сполетяла семейството след катастрофата през 2008 г., и годините, които баща им прекара в кома. “По време на болестта на баща им и двамата бяха до майка си. Това при толкова млади момчета отразява тяхната зрялост. Мириам - жена с изключителни качества, никога не е крила от тях сериозността на ситуацията”, гордее се с внуците си и цар Симеон.

И Белтран, както и Борис, е кръстен в православната вяра, както повелява българската традиция. След смъртта на Кардам и Мириам сменя католицизма с православната вяра, за да може да ходи заедно със синовете си на църква, а не да се разделят. Тя запази православната си вяра и след сключването на новия си брак с първия братовчед на краля на Йордания - принц Гази бин Мохамед. Сватбата бе миналия септември, а цар Симеон II и царица Маргарита подкрепиха снаха си в решението ѝ да продължи живота си с нов мъж до себе си.

За княз Белтран, който преди дни навърши 24 г., се знае малко.
За княз Белтран, който преди дни навърши 24 г., се знае малко.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене