Студен душ за импозантните унгарски минерални бани (Снимки)

КАДЪР: Туитър/@BudapestSpa

Унгарските минерални бани, които са визитна картичка на страната, но са твърде енергоемки, се борят да се задържат на повърхността на фона на повишените разходи за електроенергия и мрачната икономическа перспектива, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Цял свят познава пастелните сгради с архитектура в стил "Бел епок" или "Ар нуво", които обграждат басейните, където шахматистите играят партии с шапки за баня, обгърнати от водна пара. 

КАДЪР: Туитър/@BudapestSpa
КАДЪР: Туитър/@BudapestSpa

Функционирането на тези митични сгради "ще струва със 170 на сто повече през 2023 година спрямо миналата година", предупреждава Едит Рефи, говорителка на "Будапест спас" (Budapest Spas) , компанията, която управлява минералните бани в унгарската столица. 

"Управлението на енергийната криза е сериозно предизвикателство", заяви тя пред АФП. За тази цел са били взети мерки за икономии (предлагане на по-малко услуги, покрити външни басейни) и увеличаване на цените на входните билети. 

"Неизбежно" историческите бани, които най-често се посещават от чуждестранни клиенти, са повишили билетите си с "над 30 на сто".

Сред тях са миришещия на сяра Сечени, обожаван от хората, които харесват нощния живот, заради лудите партита или Гелерт, превърнал се в световна икона с богатите си на калций и магнезий води и с декорaция от мозайки в тюркоазено.

Въпреки това повишение на таксите посещенията на минералните бани почти са възвърнали предпандемичните си равнища (42 милиона посетители през 2019 г.), според професионалисти в сектора. 

Минералните бани в провинцията, които не са толкова популярни, са били по-засегнати от кризата. Някои от тях са били принудени да затворят врати, а една четвърт от тях е трябвало да намалят работното си време. Това предупреди Золтан Кантас, шеф на Асоциацията на унгарските бани.

Термалната култура, развита от римляните в равнинната част на Централна Европа преди 2000 години, е била впоследствие запазена от унгарците. През 16-ти век османците са построили бани, които се използват и досега. 

С почти 1300 източника на лечебна и термална вода Унгария продължава да е по-евтина спа дестинация от много други в Европа, но определено е доста впечатляваща.

В град Мишколцтаполца в североизточната част на страната, например, се намират единствените по рода си в Европа термални пещери, наподобяващи лабиринт, могат да се правят спа процедури и посетителите да се наслаждават на лечебния климат.

В Унгария се намира и най-голямото биологично активно природно термално езеро в света - в югозападния град Хевиз. То е разположено върху площ от 4,4 хектара и водата му се нагрява от геотермална енергия, която не пада под 22 градуса през зимата и може да достигне 38 градуса през лятото.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене