Народният театър с най-много награди “Икар”, директорът благодари на жена си и на Господ (Обзор)

Васил Василев с част от актьорите на постановката “Орфей”, която спечели приз за най-добър спектакъл. Самуел Финци връчи статуетката.
СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Не пропускайте да казвате “обичам те”, призова Владо Пенев, получил най-високия приз - за главна мъжка роля

Имаме много повече причини да се обичаме, отколкото да се мразим. Затова ви призовавам, когато видите нещо хубаво, казвайте. Не пропускайте случай да казвате “обичам те”, дори на човек, който не ви е толкова симпатичен. Обичайте се. Секунди след като спечели “Икар” за главна мъжка роля, това каза Владо Пенев на сцената на Народния театър. Неговият приз бе връчен от единствената българска актриса, номинирана за “Оскар” - Мария Бакалова. 

Министърът на културата Найден Тодоров се снима до триметровите “живи икари”.
Министърът на културата Найден Тодоров се снима до триметровите “живи икари”.

Ролята, заради която Владо Пенев получи наградата, е на поп Кръстьо в постановката “Великденско вино” на режисьора Явор Гърдев, която се играе в Народния театър.

Наградата за главна женска роля е на Светлана Янчева за Уини в “О, щастливи дни”, Театрална работилница “Сфумато”. Тя обаче не присъстваше на церемонията и не успя да я вземе лично.

Всъщност най-големият победител тази година е Народният театър, който грабна “Икар” в 7 категории (виж карето). Директорът Васил Василев взе наградата за най-добър спектакъл - “Орфей”. Речта му бе съвсем кратка, като благодари на човека, който никога не го е предавал - съпругата му Надя, и на Господ. 

Преди да връчат два приза, актьорското семейство - Яна Титова и Алек Алексиев се появиха на сцената, облечени с черни тениски с надпис “Морфов”. Искам да ви пожелая да сте смели. Мотото е да избираме. Избирайте мъдро, защото това все пак е и вашата кариера. Бъдете смели, колеги. Това каза Яна Титова, а в кратката си реч Алексиев се обърна към президента: “Не виждам г-н президента на Република България, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България”. Двамата бяха на сцената с двете си дъщерички - Ая и Хана. 

Яна Титова и Алек Алексиев заедно с двете им деца.
Яна Титова и Алек Алексиев заедно с двете им деца.

Тази година наградата за чест и достойнство получи Мария Стефанова- най-възрастната актриса у нас, която продължава да играе на театралната сцена.

Аз пак съм си сред вас. Аз съм още тук, в театъра. Аз съм още във вашия празник. Но аз съм и във вашия делник. Благодаря на Бога и на всички вас, че съм във вашия делник, че аз сядам заедно с вас на работната маса почти всеки ден, че аз се радвам на вашия талант, че аз вървя успоредно с вас в оня труден, мъчителен, изморителен ежедневен делничен труд. Обичам всеки миг, прекаран в театъра.

Утре може да ме няма. Но утре може и да ме има. И ви искам в нашите салони, за да споделим това, което сме постигнали, каза Мария Стефанова на сцената, докато публиката я аплодира на крака. Преди да ѝ връчи наградата, председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев каза актьорите да вземат пример от нея, защото винаги се усмихвала и уважавала всеки, който ѝ помага да си направи ролята.

А наградата за изключителен принос към българския театър се присъди на Антон Радичев. 

Уважаеми дами и господа, приятели, мои колеги, страшно много искам да благодаря, че съм се родил на тази земя. Истински, човешки ви благодаря затова, че близо почти 49 години, половин век, съм на сцената на този театър. Къса ми се сърцето, каза Радичев, като няколко пъти целуна статуетката.

Атракцията в тазгодишната церемония бяха триметрови “живи икари” - 4 жени, които ходеха на кокили, бяха със златни облекла и големи криле - каквато всъщност е статуетката. 

МАРИЯ СТЕФАНОВА
МАРИЯ СТЕФАНОВА

“Вкъщи имаме един такъв “Икар”. Той принадлежи на Иван Бърнев и трябва да ви кажа, че много устойчиво лети по време на земетресение. Прави дупка в паркета, но никога не му се чупят крилата. По този повод пожелавам устойчиви криле, дори при най-форсмажорни полети”, разказа актрисата Маргита Гошева, която е съпруга на Иван Бърнев. С образа си на Ана в “Солунските съзаклятници” на Драматичен театър “Николай О. Масалитинов” – Пловдив, тя получи награда за поддържаща женска роля.

Голямата българска актриса Цветана Манева, която миналата година обяви, че слиза от театралната сцена, връчи “Икар” за дебют. “В момента аз се чувствам като в убежище. Толкова ми е хубаво при вас”, каза Манева, преди да даде наградата на Кристина Беломорска за режисурата на “Морфин”.

Като ням човек без глас, който непрекъснато се опитва да се обясни в любов, така се описа Яна Борисова, която посвети своя “Икар” за драматургичен текст на актьорите, с които работи. Тя спечели с постановката “Място, наречено другаде”.

“Пиесата, за която ме награждават, е написана за двама актьори - Боряна Братоева и Петър Антонов. Посвещавам тази награда на актьорите, защото без тях работата на драматурзите е абсолютно невъзможна. Благодарение на актьорите имаме глас и шанс да бъдем чути и много често да бъдем разбрани”, каза Яна Борисова. 

Церемонията започна и завърши с изпълнения на групата Cinga manga funk и с много шеги на водещия Филип Аврамов.

АНТОН РАДИЧЕВ
АНТОН РАДИЧЕВ
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Черната Златка се снима с новото гадже
Бриджит Фонда не иска да е звезда, чукна 60 г. като типична домакиня
Кейт Уинслет: Да си известен е ужасно, след "Титаник" животът ми беше неприятен
143 филма показват на поредния "София филм фест"
Соня Йончева: Свободата винаги ме е водила

Напишете дума/думи за търсене