Средиземноморската диета не е за бързо отслабване, но пази от инфаркт и диабет

  • Това е първият режим от поредицата на "24 часа" за най-здравословно хранене на авторитетното американско издание U.S. News & World Report.
  • Формулата 40 процента въглехидрати, 40% мазнини и около 20% протеини обещава дълголетие в добро здраве
  •  Заради фибрите и здравословните мазнини с нея не се усеща глад

За шеста поредна година експерти и лекари нареждат средиземноморската диета на първо място за 2023 г. за най-здравословно хранене на авторитетното американско издание U.S. News & World Report. Тя е лидер и в някои от 11-те подкатегории на рейтинга, където диетите са класирани по специфични показатели.

По-скоро стил, отколкото диета,

тя се основава на кулинарните

традиции на 21 държави

по Средиземно море, включително Гърция, Италия, Хърватия, Ливан, Турция, Монако. Менютата на народите там, билките и подправките им без съмнение са различни, но акцентите – плодове, зеленчуци, пълнозърнести, бобови, ядки, морски дарове, пилешко, ненаситени мазнини от необработен зехтин, гарантира благосъстоянието на организма.

Средиземноморската диета се фокусира върху качеството на храната, а не набляга на отделни продукти и хранителни групи. Множество проучвания са показали, че този хранителен режим намалява риска от хронични болести като сърдечни проблеми и диабет тип 2. Той смъква холестерола, пази от деменция, загуба на памет, депресия. Действа срещу възпаления, които са в основата на някои злокачествени заболявания. Ефектът се повишава, ако храненето се комбинира с физическа активност и гимнастика.

Проучване, представено на международната конференция за сърдечносъдови заболявания в Рим, показва, че този хранителен режим намалява с 37% риска от смърт вследствие на сърдечно заболяване в сравнение с хора, които наблягат на червените меса и маслото.

Експертите специално изтъкват ролята на полезните мазнини в диетата. Според изследване, проследило 13 000 доброволци от 7 държави в периода 1958-1999 г., видът мазнини – наситени или ненаситени – има много по-голямо значение за здравето, отколкото общия прием на мазнини. Дори и висок, той не е вреден за сърцето, ако ненаситените са много повече от наситените.

Насоките на този хранителен
план са следните:

  • l Пълнете чинията си с разнообразни пресни храни без консерванти.
  • l В нея всеки ден трябва да има плодове, зеленчуци, пълнозърнести, бобови, ядки, зехтин, билки и подправки.
  • l Яжте риба и морски дарове поне два пъти в седмицата.
  • l Можете да консумирате яйца, пиле, сирене, йогурт, но умерено.
  • lЧервено месо и сладкиши си позволявайте само в специални случаи.
  • l От време на време се допуска чаша червено вино.

Средиземноморска диета всъщност няма. Гърците се хранят различно от италианците, а те – от французите и испанците, обяснява U.S. News & World Report. Но споделят общи принципи, отразени в хранителна пирамида, изготвена от експерти на СЗО и “Харвард". (Виж графиката.)

Около средиземноморското хранене се ширят разни заблуди като тази, че можете да се тъпчете с паста и пармезан. Малко количество пълнозърнести спагети не са забранени, но ги гарнирайте с изобилие от пресни зеленчуци и варива, подправете със зехтин и поръсете пестеливо с натурално сирене, съветва списанието. 

Тазгодишната класация е включила към средиземноморската диета нордическата, характерна за северните народи, и азиатската диета.

Те взаимно се обогатяват с горски плодове, риби като сьомга, тон, сардини, скумрия, йогурт. Азиатската кухня прибавя към това хранене повече ориз и сладки картофи, а авокадото, лимонът и наровете допълва с драконов плод, мангостин, рамбутан и юзу.

Традиционната средиземноморска диета е 40% въглехидрати, 40% мазнини и около 20% протеини. Доказано е, че тази комбинация не само обещава балансирано тегло, но и дълголетие в добро здраве. Затова освен първа в общата класация тя е номер едно в категориите “Най-добра растителна диета”, “Най-добра за костите и ставите” и “Най-добро здравословно хранене”. Този стил на хранене е подходящ за всички, включително за възрастни, деца и бременни, което го слага начело и в класацията “Най-добра семейна диета”. В секторите “Най-добра за сърцето” и “Най-добра срещу диабет” тази хранителна програма заема престижното второ място.

Средиземноморската диета не е за скоростно видимо отслабване, затова в категорията “Бързо сваляне на килограми” е класирана на опашката - 21-а. В сектора “Най-добра за отслабване” е 5-а и с нея може да се вталите в дългосрочен план, ако внимавате в избора на менютата и техния размер. Няма да успеете, ако прекалявате със зехтина, сирената, пълнозърнените и ядките.

Тъй като диетата е богата на зеленчуци, боб и зехтин, тя засища добре. Заради фибрите и здравословните мазнини с нея не се усеща глад.
С лесните и прости менюта на растителна основа средиземноморското хранене е № 3 в сектора “Най-лесно за изпълнение”.

Хранителните стоки, използвани в него, са достъпни, а изборът им – много широк. Не може да се каже същото за цената на този хранителен план. Той работи с пресни непреработени продукти, а някои от тях като риба, морски дарове, плодове и зеленчуци не са евтини и продължават да поскъпват.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене