Марина Василева: Драг шоуто с бинго няма място в програмата за възстановяване на културни организации

Марина Василева КАДЪР: Фейсбук/Marina Vasileva

"Лично според мен това е пиарски ход, който катастрофира", каза зам.-министърът на културата Марина Василева в "Лице в лице" по Би Ти Ви. Повод за разговорът бе скандалът с финансираното в размер от 93 248 лв. от фонд "Култура" драг шоу с бинго. 

То е част от арт програмата на фондация "Сингъл степ", която пък е част от "пакета с извънредни програми, които се пуснаха миналата година с постковид възстановяване".

"Добрият екип на министър Атанас Атанасов отвори фунията ето така - без ясни критерии за културен проект", каза още Василева и показа с жест колко много се е отворила въпросната фуния.

По нейните думи в програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" са подадени 540 проекта, като малко над 170 са спечелили. Сред тях е именно и драг шоуто с бинго.

И все пак проблемът не се корени в типа проект, а в това, че мястото му не е в програмата за възстановяване на културните организации след COVID вълната. "Не защото е транссексуален, а защото не отговаря на определени критерии", каза още Василева.

Огромен проблем има и с оценителите, които са външни и не са част от самия проект. Действията на миналия зам.-министър на културата Юрий Вълковски, Василева намира за "непопулярен ход", дори е провела личен разговор с него. "Поканиха всеки, който вярваха, че може да оценява структурен проект с таван 100 хил. лв. Имало е ситуации, в които фотограф оценява проект за класическа музика. Той няма нужната експертиза за това" допълни тя.

Водещата на предаването Цветанка Ризова попита зам.-министъра на културата откъде идват парите във фонд "Култура". Василева отговори, че "програмата е част от едни извънредни средства - 30 млн. лв., които идват от държавния бюджет".

Държавата плаща да се водят дискусии и политики по всички въпроси, но разковничето в действителност се криело в това доколко оценителите са си свършили работата.

"Този орган няма място в тази програма, защото от една страна се самофинансира - сцената има бар и ресторант към нея, достъпът на публиката е с платен вход", каза Василева. Освен това създаването на самата сцена вече било обезпечено през "немалко финанси от фондация "Америка за България".

"Голямата грешка на предишното правителство, е, че се подведоха по общественото обсъждане на всички тези програми и решиха да угодят на всички. Те решиха да пуснат пари за всички", допълни зам.-министърът на културата. Според нея оценителите е можело да бъдат малко по-консервативни.

Сега бил и моментът да се отвори регистърът на културните организации и да се обясни какво е значението ѝ и на какви условия и критерии трябва да отговаря. Що се отнася до регистъра на независимите артисти - той трябва да се довърши. "Нека да се намеси редовното правителство и да започнат да коват законите, за да започнем да печелим и да се образоваме", каза Василева.

Тя допълни, че така или иначе от ситуацията в момента не печели никой, тъй като доверието към оценителите и Национален фонд "Култура" е компрометирано.

По случая е разпоредена проверка от Министерството на културата. 

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене