Силна слънчева буря удря Земята в петък, може да смути сателити и GPS-и

Една от предишните коронални дупки на Слънцето. СНИМКА: НАСА

В бъдеще подобно явление има шанс да предизвика интернет апокалипсис

Масивна коронална дупка на повърхността на Слънцето отприщи ветрове към Земята със скорост от 2,9 млн. км/ч, съобщиха западни издания.

Това е втората подобна дупка за последните седмици, която се появява в звездата, а

размерите ѝ са 20 пъти колкото нашата планета

Ветровете от нея ще ни засегнат в петък, като са възможни смущения в спътници, електрическите мрежи и навигационните системи. Според учени явлението може да предизвика полярни сияния в части на света.

Короналните дупки са често срещано явление. Те са области с отворено магнитно поле, които се появяват в короната - външната атмосфера на Слънцето. Източници са на високоскоростен слънчев вятър, като се наблюдават предимно около полюсите.

Новата обаче е разположена на екватора на звездата.

“Формата на тази коронална дупка не е особено специална. Местоположението ѝ я прави много интересна.

Бих очаквал бърз вятър от нея да дойде на Земята около петък вечерта или

събота сутринта тази седмица”, казва физикът д-р Даниел Вершарен.

Снимки на НАСА показват тъмното петно с триъгълна форма, за което са характерни по-ниски плътност и температура.

Учени обясняват, че короналните дупки могат да се появят по всяко време на слънчевия цикъл - 11-годишната фаза на магнитното му поле, като по-често се наблюдават по време на намаляващ такъв. В момента Слънцето е в цикъл номер 25, който започна през 2019 г. и се очаква да продължи до 2030 г.

Слънчевата активност, освен причина за красивите полярни сияния, може да доведе и до някои щети по инфраструктурата Въпреки че не се очакват такива сега, от 2021 г. учените предупреждават, че силна слънчева буря може да предизвика “интернет апокалипсис”, като наруши работата на сателитите и радиосигналите.

Според Вершарен само бързият вятър от новата коронална дупка няма да предизвика силна

геомагнитна буря Такава може да настъпи при коронално изхвърляне на маса - огромни изригвания на плазма от короната на Слънцето. Според астрофизици вероятността през следващите 10 години за слънчева буря, способна да предизвика катастрофални смущения, е между 1,6 и 12%.

Първата дупка в Слънцето, забелязана на 23 март, е 30 пъти по-голяма от Земята и освободи слънчеви ветрове, които предизвикаха полярни сияния чак до Аризона.

Откриха масивна черна дупка с гигантска леща

Астрономи от Великобритания откриха огромна черна дупка с маса около 33 млрд. пъти по-голяма от Слънцето.

“Тя е на горната граница на това колко големи според нас могат да станат теоретично черните дупки, това е изключително откритие”, казва д-р Джеймс Найтингейл от Университета в Дърам. Учените ползвали суперкомпютри и изображения от “Хъбъл”, за да потвърдят размера ѝ. Ултрамасивните черни дупки са най-големите обекти във Вселената, с маса между 10 и 40 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Това е първата, открита чрез т.нар. гравитационна леща. Учените са взели на помощ близка галактика, като са я превърнали в гигантска лупа. Това разкрило и съществуването на черната дупка.

По думите на Найтингейл повечето от най-големите, които са открили, са активни, но гравитационното обективиране дава възможност за изучаване на неактивни черни дупки.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене