Венсан Касел облича мускетарската униформа в нова версия на великия роман на Дюма

Венсан Касел

Нов филм "Тримата мускетари: Д'Артанян" по Дюма, режисиран от Мартен Бурбулон, излиза на екран във Франция на 5 април, предаде Франс прес. Актьорският състав включва звезди като Ева Грийн (Милейди Уинтър), Франсоа Сивил (Д'Артанян), Венсан Касел (Атос), Пио Мармай (Портос), Ромен Дюрис (Арамис), Лина Кудри (Констанс), Луи Гарел (крал Луи Тринадесети), Вики Крипс (Анна Австрийска), Ерик Рюф (кардинал Ришельо) и други.

С известна френетичност, но с цялото майсторство на съспенса, Александър Дюма написва през 1844 г. шедьовъра на приключенския роман "Тримата мускетари", адаптиран за пореден път за големия екран, предаде Франс прес.

На 41 години Александър Дюма е един от най-обичаните писатели в Париж, особено след триумфа на "Анри Трети и неговият двор" в "Комеди Франсез" през 1829 г.

С появата на в. "Прес" през 1836 г. идва модата на романа с продължение, като читателите са очаровани от "Парижките потайности" на съперника му Йожен Сю.

Публикувайки във всекидневника "Сиекл", драматургът и романист влага в тази формула своето изкуство на съспенса, драматично напрежение, вкус към историята, които докосват дълбоко широката аудитория", казва Жули Анселмини, професор по френска литература в университета на Кан, Нормандия.

В допълнение към забързания си живот, той е работохолик, който разказва в мемоарите си, че понякога се е лишавал от сън, за да завърши дадена задача, допълва тя.

Въпреки че е човек на крайностите, който има любовници, създава крепки приятелства и пътува, Александър Дюма е много организиран, отбелязва биографът му Силвен Леда.

"Романът ни въвежда в интимния свят на великите. Мускетарите са на балове, в двора, в близост до Анна Австрийска, в Англия... По същия начин, по който днес гледаме сериала "Короната", по онова време хората четат "Тримата мускетари" и се образоват за историята на Франция", казва Карл Акики, ливански литературовед, посветил дисертацията си на романа.

Почти два века по-късно разказваческият гений на Дюма продължава да работи.

Успехът на "Тримата мускетари" подтиква Александър Дюма да напише две продължения - "Двадесет години по-късно" и "Още десет години по-късно" ("Виконт дьо Бражелон").

Авторът, който никога не се насища и презарежда батериите си извън Париж, публикува и друг известен роман с продължение - "Граф Монте Кристо" през 1844 г. Нова филмова адаптация на романа е планирана за октомври 2024 г.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вашият най-досаден навик, когато сте във връзка, базиран на зодията ви - втора част
Шакира: Не съм готова за сериозна връзка
Валери Григоров и Мария Бакалова са разделени?
Новият тренд "бавна красота" - купувайте по-малко и по-качествени продукти
Защо трябва да изключваме смартфона си вечер

Напишете дума/думи за търсене