Кой е най-добрият начин да се гали котка

Снимка: Пиксабей

Експерти по поведението на котките са установили, че те не обичат да бъдат галени срещу косъма, около краката, хълбоците и областта на гърлото, съобщава „Мейл онлайн“.

Ако вашият домашен любимец ви позволява да галите тези области, той вероятно търпи действието с надеждата, че след това ще бъде нахранен, предава БТА.

Д-р Лорън Финка, експерт от университета „Нотингам Трент“, каза в предаването „Сайънс фоукъс“ на Би Би Си, че най-добрият начин за галене на котка е само около лицето ѝ, по бузите, основата на ушите и под брадичката. Това вероятно се дължи на факта, че в тези области на лицето се намират много кожни жлези, които произвеждат мирис, обясни д-р Финка и добави: „Котките са много мотивирани да използват тези области, за да разпространяват миризмата си, така че тези части от тялото им вероятно са им доста приятни за стимулиране“.

Дълго време се смяташе, че котките са били взети за първи път като домашни любимци от древните египтяни преди около 3600 години, но последните постижения в областта на ДНК тестовете показват, че те са до хората от около 10 000 години. Въпреки това в Древен Египет котките са били смятани за кралски особи, които са носели скъпоценни камъни и са се хранели с храна, приготвена като за крал.

Днес те са вторият най-популярен домашен любимец в света след кучетата. Котките са известни с това, че са пухкави, любопитни и лоялни, но имат и зла страна, която обикновено излиза наяве, ако се галят неправилно.

Когато става въпрос за галене, най-добре е да помните, че котките като вид не са изначално социални или тактилни, казва д-р Финка. Тя обясни, че много собственици на домашни любимци може би не знаят, че котките мразят разтриването на корема. Това се дължи на факта, че те се чувстват уязвими, тъй като жизнените им органи са изложени на показ и могат да възприемат лекото погалване по корема като заплаха.

Д-р Финка също така подчерта, че когато косматият ви приятел се търка във вас, това съвсем не означава, че иска да бъде докосван.

Експертите предупреждават за някои други сигнали, за които да внимавате: Когато са раздразнени, котките могат много рязко да обърнат главата си към ръцете ни. Или пък могат да обърнат глава, за да ни погледнат строго. Също така могат просто да замръзнат или да спрат да насърчават активното взаимодействие (например да спрат да мъркат).

Други признаци на раздразнение са, ако ушите на котката се завъртят настрани или тя ги прибере към главата, ако си оближе носа, или ако козината й настръхне. Тупкането с опашка или размахването й са други сигурни белези на недоволство на котката, обяснява д-р Финка.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Синът на Иво Карамански се сгоди (Видео)
Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка

Напишете дума/думи за търсене