Спрете с пластмасовите кутии за храна – разболяват и вас, и природата

Независимо дали си взимаме неизядената храна от ресторанта, съхраняваме остатъците от вечеря, или си носим обяд в офиса, повечето от нас сме свикнали да ползваме пластмасови кутии. Въпреки че са евтини, удобни и нечупливи, те крият сериозни рискове както за здравето ни, така и за отпечатъка върху околната среда. Съвсем скоро използването на пластмасовите кутии ще е признак на незряло общество, също както е с найлоновите торбички, пластмасовите сламки и т.н.

BPA/фталати

Според изданието Harvard Health проучванията показват, че някои химикали в пластмасовите кутии могат да проникнат в храната и напитките, които се носят в тях. Някои от тези химикали като бисфенол А (BPA) и фталатите са свързани с метаболитни нарушения (включително затлъстяване), както и с намалена плодовитост. 

Чували сте, че не бива да оставяте бутилката с минерална вода на светло и топло. Същото важи и за опасността от подгряване на храна в пластмасови кутии в микровълновата печка. Това е така, защото при загряване пластмасата отделя много повече потенциално вредни химикали.

Замърсяване с пластмаса

Що се отнася до замърсяването на природата с пластмаса, човечеството е генерирало колосалните 8,3 милиарда тона пластмаса от 1950 г. насам и само 9% от всички пластмасови отпадъци, създавани някога, са били рециклирани. По-голямата част попада в сметищата и околната среда като цяло, като разграждането му отнема между 400 и 1000+ години. Според National Geographic най-малко 8 милиона тона пластмасови отпадъци попадат в нашите океани всяка година, заплашвайки безопасността и качеството на храната, здравето на хората, крайбрежния туризъм и допринасяйки за изменението на климата.

Защо е важно устойчивото опаковане на храни?

Опасенията, свързани с пластмасите, включват натрупването им в океаните и сметищата, генерирането на микро- и нанопластмаси и излагането на хората на токсини, когато химикалите в опаковките се прехвърлят в храните. Освен тях в тези иначе удобни кутийки се съдържат и други вещества, които са токсични и ни излагат на риск от ендокринни нарушения.

Ето защо екологичните им алтернативи стават все по-разпространени. Те се произвеждат от устойчиви биопластмаси и екстракти на растителна основа, като пшеница, дърво и бамбук, които са биоразградими, не съдържат опасни химикали и са подходящи за многократна употреба. 

5 варианта за екологично опаковане на храни

1. Стъклени съдове

Стъклото има множество приложения и предимства за всекидневието. То е подходящо за многократно ползване, рециклируем и издръжлив материал, който също така е лесен за почистване и използване като опаковка за съхраняване на храна.

Някои стъклени съдове се продават с пластмасови капаци със силиконово уплътнение или с бамбукови капаци, които служат и като преносими дъски за рязане. Не забравяйте да избирате капаци, които не съдържат бисфенол-А (BPA), известен ендокринен разрушител, за който е доказано, че играе роля както при мъжкото, така и при женското безплодие и развитието на тумори. Освен ако не ги счупите, тези контейнери имат живот 3,5 пъти по-дълъг от този на пластмасите и могат да бъдат рециклирани, когато бъдат изхвърлени, като по този начин намаляват отрицателното въздействие на пластмасите върху околната среда.

2. От неръждаема стомана

Неръждаемата стомана за хранителни цели е издръжлива, топлоустойчива и не ръждясва, което я прави безопасен избор за съхранение. Също така е за многократна употреба и може да бъде рециклирана.

Кутиите за обяд от неръждаема стомана са широко достъпни, но повечето продукти имат и силикон, за да не пропускат течове. Купувайте само от проверени марки и търговци, за да сте сигурни, че силиконовите капаци са без BPA.

3. От бамбук

Бамбукът е биоразградим и притежава всички предимства за опаковане на храни, тъй като е издръжлив и устойчив на топлина. Хранителните опаковки, съдържащи бамбук, включват стъклени буркани с бамбукови капаци, преносими кутии за обяд без пластмаса с бамбукови капаци, бамбукови кутии за хляб и бамбукови купи за сервиране.

Имайте предвид, че контейнерите за храна, направени от бамбук или други растителни влакна, са по-малко издръжливи от стъклото или неръждаемата стомана и се износват по-лесно.

4. От оризови кори

Оризовата обвивка е страничен продукт от отглеждането на ориз, който е евтин, възобновяем и биоразградим. В едно проучване е доказано, че оризовата люспа има биоабсорбиращи свойства, което означава, че тя поглъща замърсители от околната среда.

Продуктите, произведени от това съединение, включват затварящи се кутии за обяд и нечупливи купи за сервиране.

5. От желатин

Желатиновите продукти стават все по-популярни за опаковане на храни поради своите нетоксични свойства, ниска цена и надежден капацитет за образуване на защитен филм. Желатиновите кутии са пълни с антимикробна целулоза, която инхибира растежа на обичайните патогени, причиняващи хранителни заболявания, включително Staphylococcus aureus и E. coli. Тези активни пълнители правят желатиновите филми по-безопасни алтернативи на конвенционалните пластмаси.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене