Флора в центъра на скандала

СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Как от непроблематичен инфлуенсър Цвета Стратиева се превърна в журналист, който влиза непрекъснато в конфликти

От някога най-непроблематичния влогър, който не влиза в спорове с никого, Цвета Стратиева-Флора изведнъж се оказа журналистката, озоваваща се непрекъснато в центъра на скандални сблъсъци и публични престрелки. Тя обаче не се страхува да отстоява себе си в търсене на обективност и справедливост, като кръстосва шпаги със сериозни опоненти.

В нощта на изборите всички научиха как 22-годишната инфлуенсърка, която има своя рубрика в БНТ, е била изгонена от събитие за закриването на кампанията на ПП “Възраждане” от лидера на партията Костадин Костадинов. Флора е атакувана с грозни обиди от симпатизантите на формацията и напуска залата, макар да е там в качеството си на журналист. Запазвайки самообладание, тя решава да мълчи, докато българите гласуват, като сподели за станалото чак след това в социалната мрежа и в ефир. Костадинов отначало заплаши, че и занапред тя ще бъде гонена от всяко събитие на партията му, но в крайна сметка се стигна до извинение от него към Стратиева, което я превръща в единствения журналист, получавал извинение от варненския политик.

”Вече се чувствам доста по-добре след станалото - разказа пред “24 часа - 168 истории” Флора. - Чисто емоционално всичко мина през мен в петък, събота и неделя. Оценявам положително реакцията си, че изчаках да минат изборите, преди да говоря, както смятам за коректно и редно. В същото време много хора попитаха защо не го оповестих веднага, защо БНТ не реагира веднага. Смятам, че журналистите имаме право да реагираме като хора, когато отношението към нас е лично, но в крайна сметка трябва да се мисли по-трезво, защото емоциите са лош съветник. Представете си, че бях разказала за случилото се в петък. Това можеше да повлияе по някакъв начин на вота и резултатите на партията - и позитивно, и отрицателно. И така вместо да съм обективна, да изляза провокатор.”

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

Стратиева коментира, че агресивното отношение и обиди като “нахалница” и “нищожество” от привържениците на “Възраждане” към нея са я притеснили най-вече заради това, че показват колко склонни са хората да реагират първосигнално.

”Последните няколко години обществото ни е толкова разделено, че психологията на тълпата взима превес в критични ситуации. Тоест когато си в една група, няма значение каква, и някой посочи някого за враг, тълпата реагира агресивно, без дори да се замисли. Огромна част от хората там не знаеха коя съм, но скочиха като по команда. Ако политиците продължават да насаждат такова разделение, това може да стигне до много неприятни измерения.

Все пак бях много изненадана от извинението на г-н Костадинов. Не си спомням, поне аз лично, за друг случай, в който той да се е извинявал на журналист или като цяло. Призовавам го да преосмисли цялостно позицията си към журналистите, защото политиците и медиите трябва да комуникират - едните не могат без другите.”

Всъщност в основата на ескалацията между Флора и лидера на “Възраждане” лежи стар спор около законопроекта на партията му за класифицирането на всички, които получават над 1000 долара от чуждестранни организации, като “чуждестранни агенти”. През ноември 2022 г. влогърката публикува статус, в който изтъкна тезата, че самият Костадинов би трябвало да покрива тези критерии, защото получава пари от реклами в ютюб канала си, а YouTube е собственост на американската корпорация Alphabet.

Журналистката смята, че напоследък нейното мнение и глас се възприемат с особена тежест. Тя успя да ядоса и проф. Евгений Дайнов с пост за неговия политизиран преподавателски стил и го обвини в липса на професионализъм. Известният политолог и ръководител на катедра “Политически науки” я захапа в социалната мрежа, но малко след това изтри публикацията си.

”Не правя разграничение, когато видя нередност в обществото, дали идва от “силите на доброто”, или традиционно нарочените за “лоши”. Тепърва израствам като журналист и човек, неприятно ми е да си затварям очите за нередности. Има неща, които според мен дори няма смисъл да бъдат коментирани, защото са всеобщо достояние, но има и такива, които са премълчавани, защото някой ни е симпатичен. В поста за Дайнов се постарах максимално отделено от емоция да разкажа обективно какво се случва на неговите лекции. Огромна група от хора, активисти на определена политическа партия, които сега са ми убедени защитници, тогава ми казваха да мълча. Съветваха ме да си реша спора с него лично, а да не го правя публично.

Искрено ме учудва колко къса памет има нашето общество. Това е хубаво. Фактът, че критиците ми от вчера днес ме подкрепят, показва мисловна дейност. По-лошо е да се държи една линия без критична мисъл. Хората така бързо те таргетират - “ти си от нашите, ти не си”. Не са склонни да мислят в нюанси. Аз мога да имам огромни принципни различия с някого, но по някоя конкретна тема или казус да ни съвпаднат вижданията. Така функционира светът. Хората, които мислят в черно и бяло, искрено ме напрягат.”

В словесна дистанционна престрелка Стратиева успява да влезе и с режисьора Максим Генчев. По някаква причина той решава, че тя не харесва филма на сина му - Матей, и всеки ден коментира под нейните публикации как “не става за нищо” и я бомбардира с различни обидни епитети. Инфлуенсърката не обръща внимание, но когато избухва скандалът с филма му за Ботев, тя си позволява да отвърне на заяждането, като изкоментира хапливо продукцията. 

Напоследък Флора се плаши, че всяка нейна дума вече може да я въвлече в нов скандал. Всичко започва, когато са захваща с политическа журналистика.

”Преди това се смятах за много непроблематичен влогър и никога не съм имала скандали с колеги ютюбъри. Никога никой не е казвал лоша дума за мен или пък аз да скоча срещу някого. Всичко започна от поредицата “Един ден с всяка партия”. И изведнъж през два месеца съм в някакъв скандал. Все пак, въпреки че не е хубаво да се обиждаме публично, е по-добре да има комуникация. Ето, може да попадам в тежки ситуации, но това, което казвам, провокира някаква промяна. Костадинов се извинява на български журналист. Има значение.”

Целия материал четете ТУК

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене