Алиса Софиянска доведе пролетта с 80 свои картини, откупиха ги всичките

Алиса и Стефан Софиянски с трите им дъщери в изложбената зала

Антонина Стоянова, Даниела Доковска и Богдана Карадочева сред почитателите на изкуството ѝ

Съпругата на бившия премиер и кмет продаде платната си на символични цени

“За съжаление, времето навън не е много пролетно. И проблемите не са малко. Но нека днес, тук и сега не говорим за тях, а за настроението в душите ни. Да ни бъде празнично и светло, все пак пролетта чука на вратата. Обичам ви всички!” С тези думи Алиса Софиянска посрещна приятели и гости, дошли да разгледат картините ѝ. Съпругата на бившия премиер и кмет Стефан Софиянски откри своя изложба в общинския културен институт “Красно село”, известен като “Дом на културата”.

Това е втората ѝ изложба, но първа в София, след като преди време показва творбите си в Каварна. Този път обаче гостите са силно впечатлени от големия брой платна - цели 80, и се възхищаваха от творческия размах на тяхната авторка.

“Много интересно е, че Алиса

рисува еднакво талантливо в различни стилове”,

бяха оценките на публиката. Картините ѝ наистина са оригинално съчетание на абстракционизъм с флорална и пасторална живопис, което го прави универсално за всички ценители на изкуството.

Оказаха се и успешни, след като художничката продаде всичките си картини, макар и на символични цени, още на самото откриване.

Сред известните българи, уважили изложбата на Алиса Софиянска, блестеше съпругата на президента Петър Стоянов - Антонина Стоянова. Личеше си, че тя цени не само творчеството на Софиянска, но и дружбата си с нея, защото двете успяха да си разменят няколко думи насаме.

Антонина Стоянова уважи вернисажа на Алиса.
Антонина Стоянова уважи вернисажа на Алиса.

Присъстващите направиха шпалир, за да почетат и друга звезда на артсъбитието - Богдана Карадочева. Певицата бе в стилен черен тоалет, подобно на Антонина Стоянова, която бе избрала туника и панталон в черно.

Алиса Софиянска също бе заложила на най-тъмния цвят в спектъра. Тя посрещаше гостите си в полуспортно облекло - черен жакет, черно поло и дънки. Сред почитателите на изкуството на Софиянска се оказа и топадвокатката Даниела Доковска.

“За мен

един от най-хубавите вицове е, че съм позирала на Чапа за статуята му на света София”,

обясни пред репортер Алиса Софиянска. Но не би имала нищо против да позира на големия скулптор. “Защо не, макар че Чапкънов вече е възрастен!”, каза с усмивка тя.

Като добър домакин и съпруг Стефан Софиянски лично следеше за подредбата на коктейлните изкушения. Тяхната изисканост пък демонстрира отличния вкус на семейство Софиянски и бе високо оценена от гостите на вернисажа. В дънки, бяла риза и тъмно сако, подчертаващи почти младежката му фигура, Софиянски като галантен кавалер поднасяше на гостите квалитетно бяло вино. Самият той обаче си позволи само една чаша.

Алиса Софиянска разказа, че е започнала да рисува едва ли не случайно. Вдъхновението я осенило преди 3 години в семейната вила в Поручик Чунчево близо до Балчик. Един ден излязла и си купила акварелни боички. “Всичко започна малко по детски”, казва тя. Пръв я окуражава в живописта известният художник Ясен Голев. “Има нещо в твоите картини”, преценил маестрото. “Аз обаче рисувам само когато съм щастлива”, твърди Софиянска. За първи път тя показа свои платна на самостоятелна изложба в Каварна преди няколко години.

И Богдана Карадочева дойде на събитието.
И Богдана Карадочева дойде на събитието.
Ива Софиянска с майка си
Ива Софиянска с майка си

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене