Мария Сапунджиева разплака зрителите на "Златен кукерикон": Велко Кънев, наградата е за теб!

Мария Сапунджиева посвети наградата на покойния Велко Кънев
Снимка: Пламен КОДРОВ

Актрисата Мария Сапунджиева разплака зрителите в Сатиричния театър, като взе приза "Златен кукерикон" за най-добра женска роля в постановката "Ревност" от Сам Бобрик на ДТ "А. Будевска" и ТК "Вива Арте".

Цялата в черно, Сапунджиева се качи на сцената и след секунди тишина каза: "Посвещавам наградата на Велко Кънев, който ме зариби по комедията. Накара ме да обичам този жанр. Той е много, много труден, изисква любов и всеотдайност. Този жанр ме отведе и в Бургас и там 15 години работих с прекрасни хора, на които благодаря. Вярвам, че Велко стои на този стол до мен и е с нас тук", каза Сапунджиева, а залата избухна в аплодисменти.

Нина Димитрова взе награда на името на Георги Калоянчев
Снимка: Пламен КОДРОВ
Нина Димитрова взе награда на името на Георги Калоянчев Снимка: Пламен КОДРОВ

Призовете "Златен кукерикон" са учредени от трупата на Сатиричния театър за колегите им от страната, които развиват комедията и сатирата на театрална сцена. Творците от Сатирата не подлежат на номинации. Наградите се връчиха на рождения ден на театъра - 7 април, а днес се навършиха точно 66 години от неговото създаване.

Руслан Мъйнов взе приз за главна мъжка роля
Снимка: Пламен КОДРОВ
Руслан Мъйнов взе приз за главна мъжка роля Снимка: Пламен КОДРОВ

Публиката бе посрещната от директора на театъра Калин Сърменов облечен като баба Калина, а партньорка на сцената му правеше велеколепната Алекс Сърчаджиева, която влезе в ролята на дядо Сашко.

Връчването на "Златен кукерикон" винаги преминава в ритъма на веселбата и песните, като в спектакъла участва и цялата трупа, която без умора пя, свири и танцува. Мотото на шоуто бе "Да живее народът!".

Публиката бе посрещната от Калин Сърменов като баба Калина и Сашка Сърчаджиева като дядо Сашко
Снимка: Пламен КОДРОВ
Публиката бе посрещната от Калин Сърменов като баба Калина и Сашка Сърчаджиева като дядо Сашко Снимка: Пламен КОДРОВ

Една част от актьорите бяха бяха облечени като рокзвезди и влязоха в ролята на протестиращи пред парламента, а другата част бяха депутатите, в черно-бели дрехи.

Между тях излезе Тути Папазов, който обясни, че смехът е вреден и само сълзите могат да ни обединят.

Илина Илиева стана носител на приза "Млада надежда"
Снимка: Пламен КОДРОВ
Илина Илиева стана носител на приза "Млада надежда" Снимка: Пламен КОДРОВ

"500 години си беше добре, после дойдоха тия усмихнатите и вече 30 години не можем да разберем, че само трагедията може да ни направи велика нация", провикна се Тути, а хората се заливаха от смях.

Протестиращите и депутати се сливаха и пееха заедно
Снимка: Пламен КОДРОВ
Протестиращите и депутати се сливаха и пееха заедно Снимка: Пламен КОДРОВ

Основното лице в протестната акция на сцената бе Долу Донев, мъж, който е срещу всичко и всички и е професионален протестър. Освен него, платени с подобна професия бяха и роми, които потанцуваха в ритъма на кючека на песента, написана от шефа на театъра Калин Сърменов - "Леле, како".

Трупата приветства зрителите
Снимка: Пламен КОДРОВ
Трупата приветства зрителите Снимка: Пламен КОДРОВ

Така в шеги и закачки и с много музика премина награждаването на творците.

Сатиричният театър отличи със "Златен кукерикон" за млада надежда Илина Илиева за ролята на Пък в постановката "Сън в лятна нощ" от Шекспир, ДТ "Гео Милев" - Стара Загора.

За главна мъжка роля приза отиде в ръцете на Руслан Мъйнов за ролите му в постановката "Градска легенда" от Алексей Клас в ДТ "А. Будевска" - Бургас.

Елена Панайотова взе за режисура "Златен кукерикон"
Снимка: Пламен КОДРОВ
Елена Панайотова взе за режисура "Златен кукерикон" Снимка: Пламен КОДРОВ

Наградата за режисура пък взе Елена Панайотова за постановката "Сън в лятна нощ"от Шекспир, ДТ "Гео Милев" - Стара Загора, а отличието за спектакъл отиде при постановката "Дебло прасе" от Нийл Лабют на Младежки театър "Н. Бинев".

Смешната трупа присъди Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев на Нина Димитрова за трите творчески десетилетия на Театър "Кредо". Актрисата благодари на всички, с които е работила през годините.

Шеговитата церемония не мина и без леки политически закачки. Трупата се присмя на министри на културата, земеделието, туризма.

"Ако го няма народа, ще оставим културата да се развива сама. Няма да има кой да изкривява критериите ни и националната ни идентичност", каза от сцената актрисата Ани Вълчанова, самата тя съпруга на ексминистър на културата.

Без да визира определени личности Калин Сърменов пък вмъкна, че пелените и политиците трябва да се сменят по-често. Имало защо да е така.

В края на великолепния празник Албена Михова излезе и изпя песента на група "Ахат" - "Черната овца", а цялата трупа и публиката й пригласяше.

Вечерта завърши с коктейл и торта по случай рождения ден на Сатиричния театър.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене