Дигитално подмладен, Индиана Джоунс отново се бие с нацисти

Така ще изглежда Харисън Форд в различни епизоди на филма.

На 30 юни излиза петият и последен филм за Индиана Джоунс - “Часовникът на съдбата”. Световната му премиера ще е на фестивала в Кан на 18 май, когато Харисън Форд ще получи награда за цялостен принос. На тази дата, но преди 15 години излезе и "Кралството на кристалния череп".

Събитието се очаква с огромен интерес и заради сцените, в които Харисън Форд е дигитално подмладен. С тях се връща към предните серии, особено първите две. Това се наложи, защото само две седмици по-късно след премиерата - на 13 юли, легендарният актьор навършва 81 години.

Нещо друго обаче е историческо. Това е първият филм от поредицата, който не е режисиран от Стивън Спилбърг, а сценарист не е Джордж Лукас, които са изпълнителни продуценти. И първият, който не излиза от филмовото студио “Парамаунт”, след като “Уолт Дисни” купи “Лукасфилм” през 2012 г.

Харисън Форд е подмладен дигитално за началото на лентата, което се развива през 1944 г. След това се минава към 1967 г., където той играе със собствения си образ. Използван е модерният софтуеър IML, който преди това бе приложен в образи на Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши Първоначално Спилбърг е против идеята, но след това дори самият Харисън Форд е впечатлен от крайния резултат.

Плановете за петия филм са още от 70-те години на миналия век, когато Лукас и Спилбърг подписват с “Парамаунт” за още 4 серии след невероятния успех на “Похитителите на изчезналия кивот”, който се появи на екран през 1981 г. Лукас започва да търси сюжетна линия за него през 2008 г., но проектът се забавя с години. През 2012 г. той прехвърля всичко на продуцентката Катлин Кенеди, която е новият президент на “Лукасфилм”. Но компанията се съсредоточава върху продълженията на “Междузвездни войни”. Чак през 2016 г. един от най-големите сценаристи Дейвид Кьоп е нает да напише петия филм. Всичко се забавя заради промени в сценария и през 2018 г. е нает Джонатан Касдан. Кьоп се връща за кратко и довършват сценария с Касдан, Джез Бътърууд и Джон-Хенри Бътърууд.

Спилбърг се заема с режисурата, но през 2020 г. я отстъпва на Джеймс Алън Манголд, известен от “Копленд”, “Върколакът” и “Логан”.

Снимките започват през юни 2021 г. и приключват през февруари 2022 г. Снима се в Англия, Шотландия, Италия и Мароко.

Сценарият накратко проследява живота на известния археолог Хенри Джоус-младши през 1969 г. Той вече е спокоен пенсионер по време на надпреварата за Космоса. Не му е добре, че НАСА е наела бивши нацисти да помагат да бъде победен СССР в нея. До него в приключенията е кръщелницата му Хелена Шоу. Основният му съперник е Юрген Фьолер, бивш нацист, който е свързан с програмата за кацане на Луната. И разбра се, иска нов световен ред, както той си го представя.

За първи път от “Последният кръстоносен поход” се завръща и Салах, египетският археолог, който помага на Индиана Джоунс.

В първоначалния вариант главната роля е трябвало да бъде за сина на Инди - Мът Уилямс, който бе изигран перфектно от Шая Лебьоф в “Кралството на кристалния череп”. Лукас обаче решава, че е по-добре в последния филм отново да има жена до Индиана Джоунс.

Фиби Уолър-Бридж е Хелена Шоу, кръщелницата на Индиана. Според Манголд тя е “катализатор” на филма, като въвлича кръстника си в решаването на неин проблем. Тя е дъщеря на негов стар приятел, който не се е появявал до момента.

Ролята на злодея Юрген Фьолер, който е привлечен от НАСА за програмата “Аполо” и се опитва да я използва за собствени цели, е поверена на датчанина Мадс Микелсен. Той е известен точно като злодей.
Играе Льо Шифър в “Казино Роял” (2006 г.) срещу
Джеймс Бонд, Игор Стравински в “Коко Шанел и Игор Стравински” (2008 г.), Йохан Фридрих Струенсе в “Кралска афера” (2012 г.). Взема наградата за най-добър актьор в Кан като Лукас в датския филм “Ловът”. След това е Ханибал Лектър в сериала “Ханибал”, Коеселиус в “Доктор Стрейндж” (2016 г.), Гален Ерсо във филма на Лукас “Роуг Уан” (2016 г.) и Гелерт Гринделвалд в “Фантастичните животни: Тайните на Дъмбълдор” (2022 г.).

Антонио Бандерас ще е Реналдо, приятел на Индиана Джоунс. Той е трябвало буквално да се “разчекне” по време на снимките по думите му, защото по същото време е снимал последния филм за Котарака в чизми и още една лента.

Джон Рийс-Дейвис се завръща като Салах, стария приятел на Инди, който му помага да намери кивота през 1936 г. и след това свещения граал през 1938 г.
Шонет Рене Уилсън ще играе Мейсън, държавен агент. Томас Крещман ще е полковник Уебър, нацист, който работи с Фьолер през 1944 г. Дясната ръка на Фьолер - Клабер, бе изиграна от Бойд Холброк.

Тоби Джоунс ще бъде Базил, помощник на Индиана Джоунс. Оливър Рихтерс и Етън Изидор също са в актьорския екип, но не е ясно в какви роли.
Изпълнителният директор на “Дисни” Боб Игър още през 2016 г. заяви, че бъдещето на Индиана Джунс с Харисън Форд е неизвестно, но петият филм няма да е последен. През миналата година Катлин Кенеди обяви, че ролята на Харисън Форд няма да е рекаст, но самият актьор бе категоричен, че “Часовникът на съдбата” е последният му в поредицата.

От ноември миналата година “Дисни” разглежда няколко варианта как да продължи, включвайки допълнителни филми и сериал. Но през март тази година “Лукасфилм” реши да спре с един сериал, за да се съсредоточи върху “Междузвездни войни”. Сериалът трябваше да е за периода преди “Похитителите на изчезналия кивот” и щеше да е вторият за него след “Хрониките на младия Индиана Джоунс”.

Така бъдещето на най-известния археолог в историята остава неясно. Но при успех на петия филм със сигурност ще бъде реагирано бързо.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене