Гарелов и Сашо Петров канят министър Найден Тодоров да дирижира рокконцерти

Министърът на културата Найден Тодоров и зам.-министър Марина Василева се срещнаха с Иван Гарелов и Александър Петров.
СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Има идея и за паметни барелефи на напусналите ни големи български музиканти

Да върнем българския рок на полагаемото му се място в съвременната ни музика - с тази идея Иван Гарелов и поетът Александър Петров, автор на едни от най-популярните и хубави рок парчета, поканиха служебния министър Найден Тодоров да дирижира замисления от тях концерт.

Направиха го на първата официална среща между властта и рокобщността, както я описа Гарелов. Освен маестро Тодоров на нея присъства и заместничката му в министерството Марина Василева. Само Кирил Маричков не успява да дойде, въпреки че ги подкрепя безрезервно, тъй като по това време дава автографи върху току-що отпечатаната си биография.

Гарелов и Сашо Петров обсъждат с министъра концертът да е около Коледа и в него да участват всички големи рокбанди у нас, които ще свирят заедно със симфоничен оркестър.

Въпреки че е класически музикант, маестро Тодоров обяснил, че с удоволствие слуша българска рокмузика, и дал изключително висока оценка на стиховете на Александър Петров, по които са написани някои от най-големите хитове, сред които “Богатство”, “Бъди, какъвто си”, “Жулиета”, “Любовта, без която не можем”.

“Българската рокмузика е с основна роля за утвърждаването на демокрацията у нас. Затова е добре обществото ни да я забележи и да оцени стойността ѝ, а текстовете ѝ да служат за пример на новите музиканти”, каза Гарелов пред “24 часа”.

Всъщност намерението на рокобщността е да има не един, а поредица от концерти в София и страната. И не само. Предстои създаването на българско роккафе “Бъндараците”, наречено на първата ни рокгрупа, в което ще бъдат изложени китари, плочи и различни вещи на музикантите.

“Това са само началните стъпки, с които да възродим ролята на рока в обществения живот”, обясни Гарелов. Той самият има и друга мечта - да се обособи място, на което да се поставят паметни барелефи на напусналите ни големи български музиканти.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Карен Хорни - жената, която се изправи срещу Фройд
Как да декорираме правилно дома си с животински принт
Ефектът на Чаровния принц - полезен или пагубен?
7 неща, които трябва да пазим в тайна
Мария Бакалова и още 16 българи са вече част от Европейската филмова академия

Напишете дума/думи за търсене