Пиеса на Александър Секулов с триумф в Народния театър на Велес

Васил Зафирчев и Исидор Йованоски в “Няма ток за електрическия стол”
Народен театър, Велес

Известната пиеса на Александър Секулов “Няма ток за електрическия стол”, отличена с “Аскеер” за съвременна българска драматургия през 2016 г., излезе с премиера в Северна Македония.

Режисьорът Деян Пройковски, възпитаник на проф. Красимир Спасов, постави текста на сцена “Петър Пърличко” в Народния театър “Йордан Хаджи Константинов-Джинот” в град Велес като първа премиера за сезона тази година. Пиесата се представя в сътрудничество с драматурга от Северна Македония Сашо Димовски.

Спектакълът използва превода на самия Пройковски, който въвежда видеоанимация, разширяваща въздействието на сценичната визия.

В пиесата двама мъже - екзекутор и осъден на смърт престъпник, са затворени в камерата за изпълнение на екзекуции, без да знаят какво се случва зад стените ѝ, а ролите са поверени на Васил Зафирчев и Исидор Йованоски. Конфликтът между осъдения на смърт и неговия палач e изпълнен с гротесков хумор. Може да се каже, че текстът следва най-добрите образци на европейската абсурдна драма и се очаква да повтори шумния успех на Пройковски във Велеския театър с постановката “Инферно”.

Сценичният дизайн на “Няма ток за електрическия стол” е на Филип Коруновски, а автори на анимацията и видеодизайна са Борче Конзулов и Филип Коруновски. Композитор е Сашко Костов.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората критикуват в другите онова, което не харесват в себе си
Карен Хорни - жената, която се изправи срещу Фройд
Как да декорираме правилно дома си с животински принт
Ефектът на Чаровния принц - полезен или пагубен?
7 неща, които трябва да пазим в тайна

Напишете дума/думи за търсене