Пианистката Валентина Лисица е украинка с US паспорт. Защо някои роптаят срещу концертите у нас

Валентина Лисица
СНИМКА: GILBERT FRANSOIS

Докторът по филология Амелия Личева иска отмяна на гостуването

Световноизвестната пианистка Валентина Лисица отново ще гостува у нас. Първият ѝ концерт в София бе в края на 2021 г., когато свири със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Предстоящите ѝ изяви са пак в зала “България” на 20 и 23 април по повод 150-годишнината от рождението на Сергей Рахманинов.

Преди пристигането на Валентина Лисица в социалните мрежи се появиха коментари на хора, несъгласни с нейното гостуване в България.

Потребителка реши да уведоми членовете на група за почитатели на класическата музика, че няма да отиде на концерт на пианистката, защото поддържала Путин, а Амелия Личева, доктор по филология и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, поиска от министъра на културата Найден Тодоров събитията да бъдат отменени.

Протестните постове обаче не срещнаха особена подкрепа, като мнозина заявиха, че не бива да се смесват политиката и изкуството.

Още повече че Валентина Лисица не само че е украинка, но е с американски паспорт и вероятно има дълбоко лични причини, за да не е съгласна с политиката на родната си Украйна. А единственият отменен от домакини концерт е в Италия, самата тя отказа няколко свои участия по лични причини.

49-годишната пианистка е родена в Киев и още на 3 г. започва първите си стъпки в музиката.

Само след 1 г. е дебютното ѝ излизане пред публика. Учи в музикалното училище, а после и в Консерваторията в родния си град и докато е още студентка среща бъдещия си съпруг Алексей Кузнецов, който също е пианист. Двамата често имат изяви заедно, като първата им обща награда е за клавирни дуети Dranoff International Two Piano Competition. Малко след дипломирането си Валентина Лисица и съпругът ѝ се местят да живеят в САЩ. Лисица става изключително популярна, след като започва да публикува свои изпълнения в ютюб, където събира над 250 млн. гледания. Това пък дава светкавичен възход на кариерата ѝ и тя започва да получава покани от най-престижните сцени по цял свят.

Лисица изнася десетки концерти със Симфоничния оркестър на Сао Паулу, Новозеландския симфоничен оркестър, Варшавската филхармония, Пражкия камерен оркестър, Ротердамската филхармония, Бразилския симфоничен оркестър.

Амелия Личева
СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК
Амелия Личева СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Карен Хорни - жената, която се изправи срещу Фройд
Как да декорираме правилно дома си с животински принт
Ефектът на Чаровния принц - полезен или пагубен?
7 неща, които трябва да пазим в тайна
Мария Бакалова и още 16 българи са вече част от Европейската филмова академия

Напишете дума/думи за търсене