Соня Йончева сбъдна мечтата си тази вечер – да представи Хендел на българската публика (Снимки)

Соня Йончева

В навечерието на Великден голямата българска певица Соня Йончева сбъдна една от мечтите си – да представи на българска земя бароков концерт, съставен само от творби на Хендел. Концертът, който се състоя тази вечер в препълнената зала „България“, е една от двете изяви на певицата в родината й тази година. Тя ще има гала концерт с оперни творби в края на август във Варна.

Концертът бе в съпровод на оркестър „Изкуството на барока“, ръководен от Зефира Вълкова, с която певицата се е свързала през март. Освен щрайх в него има обой, фагот, теорба и чембало.

Най-силни аплодисменти изтръгнаха двете арии на Алчина от едноименната опера на немско-британския композитор, която е и сред най-изпълняваните негови произведения. Изявата на Соня Йончева включваше още арии от оперите „Ксеркс“, „Юлий Цезар“ и „Риналдо“, както и откъс от ораторията „Теодора“. На бис тя изпълни творба от Хенри Пърсел, писана на английски.

Йончева е издала досега няколко албума с музика от Хендел, с който започва и нейния творчески път преди петнайсетина години. Преди и след концерта в зала „България“ се продаваше и току-що издадения й албум „Куртизанката“, който съдържа арии, които певицата вече е пяла на оперните сцени като Виолета, Мими от „Бохеми“, Манон Леско от едноименната опера на Пучини, но и такива, които възнамерява тепърва да изпълнява – например Манон от „Манон“ на Масне и др. Албумът е озаглавен „Куртизанката“.

Единственият политик, забелязан в зала „България“ тази вечер, бе служебният министър на културата Найден Тодоров, по чиято покана Соня Йончева гостува в зала „България“. Сред публиката бяха също бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев със съпругата си, Марта Вачкова с Владимир Пенев, режисьорът Бойко Илиев с жена си Мира Кадурина, много артисти от Софийската опера и балет и др.

Соня Йончева
Соня Йончева
Соня Йончева
Соня Йончева
Соня Йончева
Соня Йончева
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Карен Хорни - жената, която се изправи срещу Фройд
Как да декорираме правилно дома си с животински принт
Ефектът на Чаровния принц - полезен или пагубен?
7 неща, които трябва да пазим в тайна
Мария Бакалова и още 16 българи са вече част от Европейската филмова академия

Напишете дума/думи за търсене