Яйца са се боядисвали с лук, коприва, цвекло и треви, в парче чорапогащник

Великденски яйца.
СНИМКА: Архив

Велики четвъртък е. Време за боядисване на яйца и за замесване на козунаци. В село Николово припомниха, че когато модерните бои все още ги е нямало, яйца са се боядисвали с люспите на лук, коприва и различни треви. Украсявали ги са с листенца от храст, а след това са ги увивали в парченца от чорапогащник и са ги пускали в боята.

Евдокия Колова, Босилка Ефремова и Босилка Ерденкова – самодейци от читалище „Народен будител“ в село Николово, разказаха за традициите на Великден.

„Боядисването на яйца в четвъртък е свързано с Тайната вечеря и това е тайнството Божие“, сподели Евдокия пред bTV.

„След тайната вечеря Исус Христос е предаден, а преди това да се случи, той благославя хляба на вечерята, разчупва го на парчета, раздава на учениците, сипва чаша вино и им дава да пият, като казва, че хлябът символизира неговото тяло, а виното – неговата кръв“, допълни Босилка.

Жените в Николово приготвиха колачи за Велики четвъртък, а в средата им сложиха по едно яйце. Те показаха и древен начин за красиво украсяване на великденските яйца - слагат се да се варят, увити в коприна, за 20 минути.

След като се извадят, се оставят да престоят 20 минути, за да изсъхнат. После се минава по тях с мазнина за блясък.

Жените от Народно читалище "Васил Левски 1937" в бургаския квартал "Горно Езерово" също показаха автентични техники за боядисване с естествени материали и украсяване на великденски яйца и напътстваха децата как да ги нашарят. 

"От ранни зори събираме билки и треви, връщаме си традициите на нашите баби - с червено цвекло, панджар, яйцата стават червени. Боядисването обаче става много по-бавно, защото тези бои не са толкова ярки като синтетични. Зеленият цвят става много хубав с магданоз", раказаха жените, пред да изпълнят празнична песен за Великден.

"Яйцата се боядисват сутрин рано от домакинята", допълни Тинка Паскалева.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене